Για να μην μου λέτε για κωλοτούμπες και άλλα τέτοια οφείλω να πω ότι ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ήταν από τους πιο μετριοπαθείς λεκτικά απέναντι στον πρόεδρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ. Με χαρά λοιπόν φιλοξενούν οι ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ BLOGGERS THN συνέντευξη που έδωσε.
Κύριε Δούκα, υπάρχει θέμα ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά;
Καθόλου. Η νίκη του ήταν μεγάλη, η διαφορά μεγάλη και η παρουσία των Νεοδημοκρατών στις κάλπες πρωτόγνωρη. Το κόστος για όποιον επιχειρήσει κάτι αντιενωτικό θα ήταν πολύ μεγάλο. Και θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πως ο νέος αρχηγός θα φέρει δίπλα του και όσους δεν τον ψήφισαν, και δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν αντιπαλότητες.
Καθόλου. Η νίκη του ήταν μεγάλη, η διαφορά μεγάλη και η παρουσία των Νεοδημοκρατών στις κάλπες πρωτόγνωρη. Το κόστος για όποιον επιχειρήσει κάτι αντιενωτικό θα ήταν πολύ μεγάλο. Και θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πως ο νέος αρχηγός θα φέρει δίπλα του και όσους δεν τον ψήφισαν, και δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν αντιπαλότητες.
Προβλέπετε στροφή «προς τα δεξιά» στα πλαίσια προσπάθειας για μια καθαρά δεξιά ιδεολογία;
Όταν χρωστάς παντού, όταν η χώρα έχει τόσα χρέη και ελλείμματα, είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες να ασκήσεις «ιδεολογική πολιτική». Όσο ποιό γρήγορα αντιληφθούμε πως στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως ο Κρατισμός έχει συνθλίψει την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, και δεν έχει θέσει στο αύριο. Να αντιληφθούμε πως είμαστε καταχρεωμένοι και χρωστάμε παντού, ότι είμαστε ουραγοί στις επενδύσεις, στις καινοτομίες και την έρευνα, ότι συντηρούμε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα που όμως δεν έχει την δυνατότητα να συντηρεί η οικονομία, πως όσους φόρους και να βάλλουμε το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ δεν λύνεται, πως το ασφαλιστικό είναι πολύ χειρότερων διαστάσεων απ’ ότι φαίνεται, πως η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό. Πρέπει να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας.. Τις δικές μου προτάσεις για αυτά τις έχω υποβάλλει στο κόμμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες!
Τι θα προτείνετε στο νέο αρχηγό της ΝΔ.;
Ότι θα πρότεινα και στον Πρωθυπουργό για το καλό της χώρας.. Να φέρει δίπλα του τους πιο άξιους, ανθρώπους με εμπειρία από την αγορά, ανθρώπους που να έχουν δουλέψει, με καλό όνομα, με πνευματική καλλιέργεια. Να απομακρύνει αμέσως τους μυστικοσυμβούλους του παρελθόντος και όσους απέτυχαν στα πόστα που κατείχαν. Να αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας είναι ουραγός και πως τα προβλήματα δεν λύνονται με μεγαλοστομίες, αλλά με ρήξεις, με ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλά τα γνωρίζει και ο ίδιος αυτά. Είμαι βέβαιος πως θα προσφέρει πολλά στη πατρίδα μας.
Τι γίνεται στο Ντουμπάϊ;
Πρίν από λίγες μέρες η Dubai World, το επενδυτικό όργανο του Εμιράτου του Ντουμπάι, δήλωσε πως έχει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της (59 δισεκ.δολαρ. περίπου) και ζητά από τις δανείστριες τράπεζες να συζητήσουν αναδιάταξη των πληρωμών.
Θα γίνει αυτό;
Κάποια λύση θα βρεθεί. Θα υπάρξει και κάποια στήριξη από το γειτονικό και πολύ πιο εύπορο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, αλλά πολλές τράπεζες και πολλοί επενδυτές θα χάσουν αρκετά χρήματα.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Σημαίνει πως, γενικά, ο δανεισμός θα συνεχίσει να είναι μια σφιχτή υπόθεση. Η χώρα μας είναι «υπερχρεωμένη». Το Δημόσιο χρέος (μαζί με τις εγγυήσεις που έχει εκδόσει το κράτος) μάλλον υπερβαίνει τα 320 δισεκ. ευρώ, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα πλησιάζει τα 280 δισεκ. ευρώ. Έχουμε λοιπόν τεράστιες υποχρεώσεις, τεράστιες δανειακές ανάγκες μέσα σε ένα κλίμα που χειροτερεύει. Και δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Είναι και θέμα να μπορείς να δανεισθείς έστω και με υψηλό κόστος. Ήδη το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το Γερμανικό έχει χειροτερέψει κατά 0,5% τον τελευταίο μήνα και ξεπερνά πλέον το 2%! Όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών, η διαφορά στο spread ήταν 0,3% και μπορούσαμε να δανεισθούμε για 50 χρόνια, ενώ τώρα το πολύ για 15 χρόνια και με πολύ υψηλότερο κόστος.
Ποιοί κλάδοι θα θιγούν;
Εξαρτάται από το αν και πόσο θα εξαπλωθεί η κρίση. Κατ’ αρχήν οπωσδήποτε αρνητικά θα επηρεασθούν ο τραπεζικός κλάδος, αφού το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για όλους και όσοι έχουν πάρε-δώσε με το Ντουμπάϊ.
Προβλέπετε αύξηση των επιτοκίων; Και τι θα γίνει όταν αυξηθούν τα επιτόκια;
Ναι θα αυξηθούν –παρά την ύφεση, διότι διεθνώς έχει πέσει αρκετό χρήμα στην αγορά και αυτό αργά ή γρήγορα θα μεταφρασθεί σε πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα επιβαρύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους. Και όπως είπαμε, αν δεν παρθούν άμεσα πολύ αυστηρά μέτρα συγκράτησης των δαπανών θα χειροτερέψουν και τα spreads που πληρώνει το Δημόσιο σε σύγκριση με το πόσο πληρώνει το Γερμανικό Δημόσιο.
Πως θα τα φέρει βόλτα η νέα Κυβέρνηση με τέτοια βάρη;
Με γνώση, με θάρρος και με σφυρηλάτηση της αξιοπιστίας της. Και τοποθετώντας σε κάθε πόστο καταξιωμένα στελέχη και όχι ασχέτους.
Η υπερχρέωση και τα ελλείμματα σημαίνουν «κι’άλλους φόρους»;
Πόσους φόρους παραπάνω να πληρώσουμε; Τα μεγάλα προβλήματα είναι οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και η κακή λειτουργία του Κράτους και όχι μόνο η είσπραξη των φόρων. Η Κυβέρνηση πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες που έχουν ξεφύγει. Αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση γιατί το 95% των δαπανών είναι ανελαστικό (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις)! Και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας του Έλληνα.. Αυτό χρειάζεται δραστικά μέτρα που δεν νομίζω είναι μέσα στο πλαίσιο των ιδεολογικών της πεποιθήσεων.
Ο Προϋπολογισμός πως σας φαίνεται;
Αν το έλλειμμα του 2009 είναι πραγματικά 12,7%, τότε ο Προϋπολογισμός μάλλον είναι αισιόδοξος. Όσο και να στραγγαλίσεις την αγορά και την οικονομία με παραπάνω φόρους, πάλι δεν λύνεις το πρόβλημα των ανελαστικών δαπανών. Τα στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται σχετικά λιγότερο και παράγουν αρκετά λιγότερο. Δεν αντέχει η ιδιωτική οικονομία να πληρώνει τόσους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα και τόσα «κεκτημένα»!
Πως είναι δυνατό να έχει φθάσει το έλλειμμα στο 12,7% και ο δανεισμός του 2009 να ξεπερνάει τα 66 δισεκ. ευρώ; Όταν είσασταν υπεύθυνος για τον δανεισμό, ο ετήσιος δανεισμός δεν υπερέβαινε τα 34 δισεκ. ευρώ και το έλλειμμα είχε συμπιεσθεί στο 3% περίπου!
Προφανώς είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες για έσοδα, χαλάρωσε η προσπάθεια είσπραξής τους και ξέφυγαν οι δαπάνες.
Και πως έγινε αυτό;
Ρωτήστε το οικονομικό επιτελείο που είχε την όλη ευθύνη για τα δημοσιονομικά.
Πόσο νομίζετε πως έχουν φθάσει τα αναλογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων;
Πρέπει να είναι κοντά στα 300 δισεκ.ευρώ. Πρέπει ο Υπουργός να παραγγείλει άμεσα ευρύτατη αναλογιστική μελέτη από τους διαπρεπέστερους οίκους του εξωτερικού για να αποκτήσουμε, επιτέλους, σαφή εικόνα της κατάστασης. Τώρα προχωράνε στα τυφλά.
Πόσο τελικά είναι το Δημόσιο χρέος; Ξεπερνά τα 300 δισεκ. ευρώ;
Αν συνυπολογίσεις τις εγγυήσεις που έχει εκδώσει (παραχωρήσει) το Δημόσιο και διάφορες δαπάνες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, τότε, ναι είναι πάνω από 320 δισεκ. ευρώ!
Συμφωνείτε πως πρέπει να συσταθεί εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τι ακριβώς έγινε και έχει δημιουργηθεί τέτοιο τεράστιο θέμα αξιοπιστίας;
Οι εξεταστικές επιτροπές κάνουν κομματική δουλειά και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική αλήθεια. Αν η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις λύσεις για τα τεράστια προβλήματα της χώρας μας και της περισσεύει τόσος χρόνος και ενέργεια, για εξεταστικές, ας την συστήσει...
Συμφωνείτε με την οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης;
Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η πολιτική της. Για παράδειγμα, πρέπει να ανοίξει άμεσα το Λιμάνι του Πειραιά. Ήταν σοβαρό λάθος της Κυβέρνησης που καλλιέργησε η ίδια την φιλολογία περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους κινέζους. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες! Μια περίοδο που όχι μόνο δεν προσελκύουμε παρά ελάχιστες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και αποχωρούν από την Ελλάδα μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η BP, η SHELL, η VILLAGE ROADSHOW, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η UNILEVER/Ελαϊδα, κ.α., δεν μπορεί να φαίνεται πως δεν σεβόμαστε τις συμφωνίες μας. Δεύτερον, όπως είπαμε η Κυβέρνηση δείχνει πολύ «χαλαρή» και αμέριμνη όχι μόνο στο θέμα των δαπανών αλλά και στο θέμα του ασφαλιστικού. Επίσης δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας, απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων, εκσυγχρονισμού του κράτους.
Δεν είχε και η Νέα Δημοκρατία υποσχεθεί να «επανιδρύσει» το Κράτος;
Ναι και δεν το κάναμε.
Επιμένετε στη πρότασή σας να δοθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας κατευθείαν και δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου;
Ναι, αντί μόνο να ζητάμε να εισπράξουμε κι άλλους φόρους από τους πολίτες, να τους αποδώσουμε μεγάλο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. ΚΕΔ, Ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, αεροδρόμια και λιμάνια να μετοχοποιηθούν και το 70% της αξίας τους να αποδοθεί δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Δηλαδή για κάθε φορέα να μοιρασθούν στους πολίτες 11 εκατομμύρια μετοχές (μια μετοχή για κάθε Έλληνα, από κάθε φορέα!). Το ίδιο και για μετοχές άλλων οργανισμών: προαστιακός, τραμ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Κεντρική Αγορά Αθηνών, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κλπ. Οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε τις μετοχές αυτές ελεύθερα στο χρηματιστήριο! Από τις μετοχές που πήραν δωρεάν, όταν τις πουλάνε, το 20% να πηγαίνει ως έσοδο στο Δημόσιο!
Θα το προτείνετε αυτό στον Πρωθυπουργό;
Βεβαίως. Νομίζω πως θα ήταν καλό για τον τόπο και τους συμπολίτες μας.
Θα κάνετε κι’ άλλες τέτοιες προτάσεις;
Έχω εδώ και καιρό υποβάλλει τις δικές μου ιδέες και προτάσεις στην παράταξή μου. Για την οικοδομή, τις χρήσεις γης, τα φορολογικά, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την απελευθέρωση των αγορών κ.α., Θα τις υποβάλλω και στον Πρωθυπουργό.
Όταν χρωστάς παντού, όταν η χώρα έχει τόσα χρέη και ελλείμματα, είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες να ασκήσεις «ιδεολογική πολιτική». Όσο ποιό γρήγορα αντιληφθούμε πως στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως ο Κρατισμός έχει συνθλίψει την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, και δεν έχει θέσει στο αύριο. Να αντιληφθούμε πως είμαστε καταχρεωμένοι και χρωστάμε παντού, ότι είμαστε ουραγοί στις επενδύσεις, στις καινοτομίες και την έρευνα, ότι συντηρούμε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα που όμως δεν έχει την δυνατότητα να συντηρεί η οικονομία, πως όσους φόρους και να βάλλουμε το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ δεν λύνεται, πως το ασφαλιστικό είναι πολύ χειρότερων διαστάσεων απ’ ότι φαίνεται, πως η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό. Πρέπει να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας.. Τις δικές μου προτάσεις για αυτά τις έχω υποβάλλει στο κόμμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες!
Τι θα προτείνετε στο νέο αρχηγό της ΝΔ.;
Ότι θα πρότεινα και στον Πρωθυπουργό για το καλό της χώρας.. Να φέρει δίπλα του τους πιο άξιους, ανθρώπους με εμπειρία από την αγορά, ανθρώπους που να έχουν δουλέψει, με καλό όνομα, με πνευματική καλλιέργεια. Να απομακρύνει αμέσως τους μυστικοσυμβούλους του παρελθόντος και όσους απέτυχαν στα πόστα που κατείχαν. Να αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας είναι ουραγός και πως τα προβλήματα δεν λύνονται με μεγαλοστομίες, αλλά με ρήξεις, με ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλά τα γνωρίζει και ο ίδιος αυτά. Είμαι βέβαιος πως θα προσφέρει πολλά στη πατρίδα μας.
Τι γίνεται στο Ντουμπάϊ;
Πρίν από λίγες μέρες η Dubai World, το επενδυτικό όργανο του Εμιράτου του Ντουμπάι, δήλωσε πως έχει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της (59 δισεκ.δολαρ. περίπου) και ζητά από τις δανείστριες τράπεζες να συζητήσουν αναδιάταξη των πληρωμών.
Θα γίνει αυτό;
Κάποια λύση θα βρεθεί. Θα υπάρξει και κάποια στήριξη από το γειτονικό και πολύ πιο εύπορο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, αλλά πολλές τράπεζες και πολλοί επενδυτές θα χάσουν αρκετά χρήματα.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Σημαίνει πως, γενικά, ο δανεισμός θα συνεχίσει να είναι μια σφιχτή υπόθεση. Η χώρα μας είναι «υπερχρεωμένη». Το Δημόσιο χρέος (μαζί με τις εγγυήσεις που έχει εκδόσει το κράτος) μάλλον υπερβαίνει τα 320 δισεκ. ευρώ, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα πλησιάζει τα 280 δισεκ. ευρώ. Έχουμε λοιπόν τεράστιες υποχρεώσεις, τεράστιες δανειακές ανάγκες μέσα σε ένα κλίμα που χειροτερεύει. Και δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Είναι και θέμα να μπορείς να δανεισθείς έστω και με υψηλό κόστος. Ήδη το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το Γερμανικό έχει χειροτερέψει κατά 0,5% τον τελευταίο μήνα και ξεπερνά πλέον το 2%! Όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών, η διαφορά στο spread ήταν 0,3% και μπορούσαμε να δανεισθούμε για 50 χρόνια, ενώ τώρα το πολύ για 15 χρόνια και με πολύ υψηλότερο κόστος.
Ποιοί κλάδοι θα θιγούν;
Εξαρτάται από το αν και πόσο θα εξαπλωθεί η κρίση. Κατ’ αρχήν οπωσδήποτε αρνητικά θα επηρεασθούν ο τραπεζικός κλάδος, αφού το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για όλους και όσοι έχουν πάρε-δώσε με το Ντουμπάϊ.
Προβλέπετε αύξηση των επιτοκίων; Και τι θα γίνει όταν αυξηθούν τα επιτόκια;
Ναι θα αυξηθούν –παρά την ύφεση, διότι διεθνώς έχει πέσει αρκετό χρήμα στην αγορά και αυτό αργά ή γρήγορα θα μεταφρασθεί σε πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα επιβαρύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους. Και όπως είπαμε, αν δεν παρθούν άμεσα πολύ αυστηρά μέτρα συγκράτησης των δαπανών θα χειροτερέψουν και τα spreads που πληρώνει το Δημόσιο σε σύγκριση με το πόσο πληρώνει το Γερμανικό Δημόσιο.
Πως θα τα φέρει βόλτα η νέα Κυβέρνηση με τέτοια βάρη;
Με γνώση, με θάρρος και με σφυρηλάτηση της αξιοπιστίας της. Και τοποθετώντας σε κάθε πόστο καταξιωμένα στελέχη και όχι ασχέτους.
Η υπερχρέωση και τα ελλείμματα σημαίνουν «κι’άλλους φόρους»;
Πόσους φόρους παραπάνω να πληρώσουμε; Τα μεγάλα προβλήματα είναι οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και η κακή λειτουργία του Κράτους και όχι μόνο η είσπραξη των φόρων. Η Κυβέρνηση πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες που έχουν ξεφύγει. Αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση γιατί το 95% των δαπανών είναι ανελαστικό (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις)! Και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας του Έλληνα.. Αυτό χρειάζεται δραστικά μέτρα που δεν νομίζω είναι μέσα στο πλαίσιο των ιδεολογικών της πεποιθήσεων.
Ο Προϋπολογισμός πως σας φαίνεται;
Αν το έλλειμμα του 2009 είναι πραγματικά 12,7%, τότε ο Προϋπολογισμός μάλλον είναι αισιόδοξος. Όσο και να στραγγαλίσεις την αγορά και την οικονομία με παραπάνω φόρους, πάλι δεν λύνεις το πρόβλημα των ανελαστικών δαπανών. Τα στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται σχετικά λιγότερο και παράγουν αρκετά λιγότερο. Δεν αντέχει η ιδιωτική οικονομία να πληρώνει τόσους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα και τόσα «κεκτημένα»!
Πως είναι δυνατό να έχει φθάσει το έλλειμμα στο 12,7% και ο δανεισμός του 2009 να ξεπερνάει τα 66 δισεκ. ευρώ; Όταν είσασταν υπεύθυνος για τον δανεισμό, ο ετήσιος δανεισμός δεν υπερέβαινε τα 34 δισεκ. ευρώ και το έλλειμμα είχε συμπιεσθεί στο 3% περίπου!
Προφανώς είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες για έσοδα, χαλάρωσε η προσπάθεια είσπραξής τους και ξέφυγαν οι δαπάνες.
Και πως έγινε αυτό;
Ρωτήστε το οικονομικό επιτελείο που είχε την όλη ευθύνη για τα δημοσιονομικά.
Πόσο νομίζετε πως έχουν φθάσει τα αναλογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων;
Πρέπει να είναι κοντά στα 300 δισεκ.ευρώ. Πρέπει ο Υπουργός να παραγγείλει άμεσα ευρύτατη αναλογιστική μελέτη από τους διαπρεπέστερους οίκους του εξωτερικού για να αποκτήσουμε, επιτέλους, σαφή εικόνα της κατάστασης. Τώρα προχωράνε στα τυφλά.
Πόσο τελικά είναι το Δημόσιο χρέος; Ξεπερνά τα 300 δισεκ. ευρώ;
Αν συνυπολογίσεις τις εγγυήσεις που έχει εκδώσει (παραχωρήσει) το Δημόσιο και διάφορες δαπάνες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, τότε, ναι είναι πάνω από 320 δισεκ. ευρώ!
Συμφωνείτε πως πρέπει να συσταθεί εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τι ακριβώς έγινε και έχει δημιουργηθεί τέτοιο τεράστιο θέμα αξιοπιστίας;
Οι εξεταστικές επιτροπές κάνουν κομματική δουλειά και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική αλήθεια. Αν η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις λύσεις για τα τεράστια προβλήματα της χώρας μας και της περισσεύει τόσος χρόνος και ενέργεια, για εξεταστικές, ας την συστήσει...
Συμφωνείτε με την οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης;
Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η πολιτική της. Για παράδειγμα, πρέπει να ανοίξει άμεσα το Λιμάνι του Πειραιά. Ήταν σοβαρό λάθος της Κυβέρνησης που καλλιέργησε η ίδια την φιλολογία περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους κινέζους. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες! Μια περίοδο που όχι μόνο δεν προσελκύουμε παρά ελάχιστες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και αποχωρούν από την Ελλάδα μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η BP, η SHELL, η VILLAGE ROADSHOW, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η UNILEVER/Ελαϊδα, κ.α., δεν μπορεί να φαίνεται πως δεν σεβόμαστε τις συμφωνίες μας. Δεύτερον, όπως είπαμε η Κυβέρνηση δείχνει πολύ «χαλαρή» και αμέριμνη όχι μόνο στο θέμα των δαπανών αλλά και στο θέμα του ασφαλιστικού. Επίσης δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας, απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων, εκσυγχρονισμού του κράτους.
Δεν είχε και η Νέα Δημοκρατία υποσχεθεί να «επανιδρύσει» το Κράτος;
Ναι και δεν το κάναμε.
Επιμένετε στη πρότασή σας να δοθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας κατευθείαν και δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου;
Ναι, αντί μόνο να ζητάμε να εισπράξουμε κι άλλους φόρους από τους πολίτες, να τους αποδώσουμε μεγάλο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. ΚΕΔ, Ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, αεροδρόμια και λιμάνια να μετοχοποιηθούν και το 70% της αξίας τους να αποδοθεί δωρεάν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου. Δηλαδή για κάθε φορέα να μοιρασθούν στους πολίτες 11 εκατομμύρια μετοχές (μια μετοχή για κάθε Έλληνα, από κάθε φορέα!). Το ίδιο και για μετοχές άλλων οργανισμών: προαστιακός, τραμ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Κεντρική Αγορά Αθηνών, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κλπ. Οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε τις μετοχές αυτές ελεύθερα στο χρηματιστήριο! Από τις μετοχές που πήραν δωρεάν, όταν τις πουλάνε, το 20% να πηγαίνει ως έσοδο στο Δημόσιο!
Θα το προτείνετε αυτό στον Πρωθυπουργό;
Βεβαίως. Νομίζω πως θα ήταν καλό για τον τόπο και τους συμπολίτες μας.
Θα κάνετε κι’ άλλες τέτοιες προτάσεις;
Έχω εδώ και καιρό υποβάλλει τις δικές μου ιδέες και προτάσεις στην παράταξή μου. Για την οικοδομή, τις χρήσεις γης, τα φορολογικά, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την απελευθέρωση των αγορών κ.α., Θα τις υποβάλλω και στον Πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου