Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδεικνύουν πως δεν πρέπει να καθορισθεί νέο ορόσημο επαναξιολόγησης της Τουρκίας, όπως έγινε το 2006. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης του προσχεδίου συμπερασμάτων της σουηδικής προεδρίας (στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων την Παρασκευή) και παρόλο που κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο, εταίροι μας κινήθηκαν προληπτικά.
Υποστηρίζοντας πως εάν καθορισθεί νέα ημερομηνία επαναξιολόγησης, «θα δεθούν τα χέρια της Ένωσης» στη διαχείριση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπέδειξαν πως είναι αρκετή η αναφορά πως θα πρέπει η Κομισιόν να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Αυτή η εξέλιξη, που προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων αλλά φαίνεται ότι θα έχει και την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών εάν εγερθεί από τη Λευκωσία, θα απαλλάξει την Άγκυρα από το «άγχος των ορόσημων».
Ουσιαστικά θα της επιτρέψει να διαιωνίζει την άρνησή της να εκπληρώσει υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και κυρίως έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη συζήτηση στη σύνοδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαιώνουν ότι η Λευκωσία και η Αθήνα θα έχουν δύσκολο έργο στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και στη συνάντηση κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Η πλειοψηφία κινείται στη λογική των συμπερασμάτων των Σουηδών και όπως συνάγεται από συναφείς πληροφορίες, αλλαγές στο κείμενο θα γίνουν μεν αλλά θα είναι περιθωριακές. Δεν θα αλλοιώνουν ποσώς τη λογική που διέπει τις αναφορές στην Τουρκία.
Αυτή την εβδομάδα θα εντατικοποιηθούν και οι διεργασίες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να διαμορφωθεί- όπως είθισται στην Ε.Ε.- συναινετική φόρμουλα.
Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επιτευχθεί δεδομένων των ενστάσεων της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Ενόψει και της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της ερχόμενης Παρασκευής, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρη Δρούτσα. Στη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει μια γενική αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται και θα καθορίσουν τακτική. Είναι προφανές πως για τη Λευκωσία δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην της λήψης μονομερών μέτρων κατά της Τουρκίας με το πάγωμα πέντε τουλάχιστον ενταξιακών κεφαλαίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου