Ήταν 7 χώρες. Έγιναν 8 με τη Ρωσία και με το πέρασμα του χρόνου και με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία το 1997 έγιναν σιγά - σιγά 20. Ο λόγος για τη λεγόμενη ομάδα των 20, η οποία συνεστήθη επίσημα πριν από ακριβώς 10 χρόνια στο Βερολίνο. Η ειρωνεία της τύχης ήθελε η σημασία της να ενισχυθεί μέσα από τα ερείπια της πρόσφατης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Από 8 στις 20 χώρες
Άρχισε σαν μια φιλική χειρονομία των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στις πιο σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες με βάση την πεποίθηση ότι σε σημαντικά ζητήματα θα έπρεπε να είχαν λόγο και ρόλο. Έτσι στην παγκόσμια οικονομική διάσκεψη της Κολωνίας, το 1999, έγινε η σχετική πρόταση και λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβρη του 1999 διοργανώθηκε η πρώτη «ιδρυτική» συνάντηση στο Βερολίνο. Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής Ντιρκ Μέσνερ θυμάται: «Αυτό ήταν η πρώτη κίνηση πριν από 10 χρόνια που έφερε τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες πιο κοντά. Μέχρι τότε είχαμε μια μόνο παγκόσμια οικονομική δομή, την G8. Οι υπό ανάπτυξη χώρες ήταν ανεπαρκώς οργανωμένες σαν ένα μεγάλο κλαμπ με ελάχιστη επιρροή. Έτσι η G8 προσπάθησε να αναβαθμίσει οικονομικά και πολιτικά τις χώρες αυτές παγκοσμίως και τα κατόρθωσε μια χαρά».
«Μια διεθνής επανάσταση»
Η πραγματική άνοδος της ομάδας αυτής έγινε πριν ένα χρόνο με τρόπο θεαματικό και με αφορμή την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Λεμαν Μπράδερς. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο ανέδειξαν και τη σημασία της. «Μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης η Τζι 20 απέκτησε μια εντελώς διαφορετική αξία», λέει ο Μέσνερ. «Έχει αντικαταστήσει ντε φάκτο την G8 και έχει γίνει κάτι σαν ένα αποφασιστικής σημασίας όργανο που δίνει κατεύθυνση στην παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για μια διεθνή επανάσταση, γιατί μέχρι και πριν από ένα χρόνο οι 8 πλουσιότερες χώρες της Δύσης θεωρούνταν ως καπετάνιοι της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα είναι 20 χώρες, μια σύνθεση από υπό ανάπτυξη και πλήρως ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Μια πραγματική επανάσταση."
Στην ομάδα των 20 κρατών συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών από 19 χώρες, δηλαδή της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ρωσίας κι άλλων 11 αναδυόμενων οικονομιών, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ν. Κορέας, του Μεξικού, της Σ. Αραβίας, της Ν. Αφρικής και της Τουρκίας. Την 20ή θέση καταλαμβάνει η Ε.Ε. Η Ομάδα των 20 αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου κοινωνικού προϊόντος, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα 2/3 του πληθυσμού της γης.
Και από 20 στις 127;
«Τώρα όλη η παγκόσμια ατζέντα ανατρέπεται και μεγαλώνει θεαματικά», επισημαίνει ο Ντιρκ Μάισνερ, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής. "Παρατηρούμε ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η G8 έχασε σε σημασία, πρόκειται για μια ομάδα βιομηχανικών χωρών που προετοιμάζουν τις σημαντικές συναντήσεις των ομάδας των 20, όπου από κοινού με τις αναδυόμενες οικονομίες λαμβάνονται αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική του μέλλοντος, για προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχια, η μετανάστευση, ολόκληρο το πλέγμα της διεθνούς πολιτικής». Η εξέλιξη αυτή δίνει το έναυσμα σε όσες χώρες δεν ανήκουν στην ομάδα των 20 να θελήσουν να σχηματίσουν κάποτε την δική τους ομάδα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τελευταία κυκλοφορεί ο όρος G127, είναι οι χώρες που δεν ανήκουν στους 20, δηλαδή ο υπόλοιπος κόσμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου