Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τα ελλείμματα της Ελλάδας και πάλι στον γερμανικό τύπο.

www.dwelle

Με τίτλο «Ελλάδα: το πεισματάρικο, μαύρο πρόβατο», δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Frankfurter Rundschau άρθρο του Γκέρντ Χέλερ για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ:

«Αλλιώς το φανταζόταν το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες για σύνοδο κορυφής ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός…

Μια γεύση από την ψυχρότητα των Βρυξελλών και την κριτική της για τη διαχείριση των δημοσιονομικών πήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε στους ομολόγους του υπουργούς του ECOFIN ότι το ελληνικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον το 12,5%.»

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις επικρίσεις των Ευρωπαίων και υπογραμμίζει:

«Η κριτική είναι θεμιτή, διότι κανένα άλλο κράτος της ευρωζώνης δεν αγνόησε τόσο συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσο η Ελλάδα. Από την είσοδό της στην ΟΝΕ το 2001 δεν τήρησε ποτέ τις ρήτρες του συμφώνου που καθορίζουν ως μέγιστο ποσοστό δημοσίου ελλείμματος το 3%.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνον γι’ αυτό τον λόγο το "μαύρο πρόβατο" στην ΕΕ: Κάθε χρόνο η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) πρέπει να διορθώνει τα στοιχεία για το έλλειμμα που δίνει η Αθήνα. Και μάλιστα συνεχώς προς τα πάνω. Αυτή τη φορά, όπως διαπιστώθηκε, το έλλειμμα φθάνει το 7,7% και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στις χώρες της ΕΕ.

Η εταιρεία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε λόγω αυτού του ποσοστού την φερεγγυότητα της Ελλάδας από Α σε μείον Α. Στις χρηματοπιστωτικές αγορές έπεσαν τα κρατικά ομόλογα και η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει στους επενδυτές υψηλότερη απόδοση από ότι πληρώνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.»Ο υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου πήρε μια πρώτη

«Ο κοινοτικός επίτροπος για τα οικονομικά Χοακίν Αλμούνια επιθυμεί τώρα να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Eurostat ώστε να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τα στοιχεία από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των χωρών - μελών της ΕΕ. Και όπως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας θα δέχεται στο εξής συχνά την επίσκεψη των επιθεωρητών της υπηρεσίας από τις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα τίθεται υπό την αυστηρή κηδεμονία της ΕΕ.

Ήδη την άνοιξη η Κομισιόν επέβαλε στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της μέχρι το 2010 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στόχος που στο μεταξύ αποδεικνύεται ουτοπικός.»

«Την 20η Νοεμβρίου όμως θα σημάνει η ώρα της αλήθειας, όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2010. Είναι ασφαλώς από τώρα γνωστό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν οι αυξήσεις της φορολογίας μόνον στον καπνό, το αλκοόλ και τα πετρελαιοειδή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: