Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Υποχωρεί η χρήση κάνναβης, αυξάνεται η χρήση ηρωίνηςΜικρά τα ποσοστά χρήσης κάνναβης στην Ελλάδα.

Aυξάνεται η χρήση  ηρωίνης

Κάνναβη, κοκαΐνη και ηρωίνη είναι οι πιο διαδεδομένες εξαρτητικές ουσίες στην ΕΕ. Η ετήσια έκθεση της ΕΕ πιστοποιεί πως σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων έχουν κάνει κάποτε στη ζωή τους χρήση κάνναβης. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν κάθε χρόνο χρήση ηρωίνης, επωφελούμενοι το τελευταίο διάστημα και από τις τιμές πώλησης, οι οποίες έχουν πέσει. Η ηρωίνη είναι το ναρκωτικό που οδηγεί και στους περισσότερους θανάτους.

Αυτό όμως που προκαλεί πονοκεφάλους στους ειδικούς δεν είναι τα παλιά και γνωστά ναρκωτικά, αλλά τα νέα είδη που περιέχουν ουσίες, οι οποίες είναι καινούργιες και δεν είναι απαγορευμένες ή δεν είναι ακόμα απαγορευμένες:«Υπάρχει μια μεγάλη παλέτα νέων προϊόντων, τα οποία προωθούνται πολύ δυναμικά και πολύ συχνά μέσω του διαδικτύου. Οι έμποροι αντιδρούν πάρα πολύ γρήγορα όσον αφορά τους ελέγχους και τις απαγορεύσεις», λέει ο Βόλφγκανγκ Γκετζ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά.

Για παράδειγμα το spice είναι ένα προϊόν, το οποίο μπήκε στην αγορά σαν αρωματικά ξυλαράκια που τα ανάβεις και μυρίζει ευχάριστα ο χώρος. Περιέχει όμως στοιχεία κάνναβης, τα οποία είναι πιο ισχυρά και από την ίδια την κάνναβη. Στη Γερμανία απαγορεύθηκε η πώληση αυτών των μοντέρνων ναρκωτικών. Εντωμεταξύ όμως κυκλοφορούν 27 συνθετικά υποκατάστατα της ουσίας που απαγορεύθηκε. Μέσω του ίντερνετ αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν γρήγορα και εύκολα. 115 έμποροι προσφέρουν μέσω διαδικτύου τέτοια προϊόντα και το 15% είναι από τη Γερμανία.

Μεγάλο πρόβλημα η πολυκατανάλωση

Ακόμα πιο επικίνδυνη η πολυκατανάλωσηΤο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά προειδοποιεί και για ένα νέο φαινόμενο που είναι η πολυκατανάλωση. Όλο και περισσότεροι νέοι πίνουν για παράδειγμα μπύρες, καπνίζουν κάνναβη και στη συνέχεια παίρνουν ecstasy: «Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ. Η χρήση ναρκωτικών και το κώμα, στο οποίο πέφτουν οι νέοι, είναι πλέον πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότεροι ναρκομανείς είναι επιπλέον εξαρτημένοι και από το αλκοόλ», λέει ο Βόλφγκανκ Γκετζ.

Η χρήση της κάνναβης και της μαριχουάνας ωστόσο καταγράφει μείωση και η Ελλάδα σημειώνει τα πιο χαμηλά ποσοστά κατανάλωσής τους μαζί με τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία απηύθυνε έκκληση στα κράτη - μέλη για στενότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ο Κάρελ Έντουαρντς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά των Ναρκωτικών επεσήμανε πως μέχρι σήμερα οι χώρες - μέλη προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα σε εθνικό και όχι σε ευρωπαϊκό, συλλογικό επίπεδο.

Birgit Schmeitzner / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

www.dwelle.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: