Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ Η πόλις «φάντασμα» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Την κλειστή, από τον τουρκικό στρατό, και ακατοίκητη από το 1974 περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια), την «πόλη φάντασμα», όπως έχει χαρακτηριστεί, επισκέφθηκαν πρόσφατα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, δήλωσαν σε κατ' ιδιάν συζήτησή τους «συγκλονισμένοι από το θέαμα».
Η πρόταση του Κύπριου Προέδρου για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής, οποία έως το 1974 ήταν «η καρδιά και ο πνεύμονας» του τουρισμού της Κύπρου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα, υπό την ΕΕ, του λιμανιού της Αμμοχώστου απορρίφθηκε από τον τουρκοκύπριος ηγέτη Έρογλου.
Η πρόταση του Κύπριου Προέδρου για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής, οποία έως το 1974 ήταν «η καρδιά και ο πνεύμονας» του τουρισμού της Κύπρου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα, υπό την ΕΕ, του λιμανιού της Αμμοχώστου απορρίφθηκε από τον τουρκοκύπριος ηγέτη Έρογλου.
   Η πρόσφατη πρόταση Χριστόφια για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής, οποία έως το 1974 ήταν «η καρδιά και ο πνεύμονας» του τουρισμού της Κύπρου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα, υπό την ΕΕ, του λιμανιού της Αμμοχώστου, δεν τυγχάνει σχολιασμού από τα Ηνωμένα Έθνη.

   Η πρόταση του Κύπριου Προέδρου απορρίφθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το θέμα της Αμμοχώστου συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης.

   Μάλιστα, ο υπουργός εξήγησε στον σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών ότι «η Τουρκία, καλό θα ήταν να ξαναμελετήσει την πρόταση Χριστόφια για την περίκλειστη πόλη και το άνοιγμα του λιμανιού, διότι από το 2004, που υποβλήθηκε για πρώτη φορά από ελληνοκυπριακής πλευράς, τα πράγματα έχουν σήμερα αλλάξει άρδην και τα οφέλη για την τουρκική πλευρά θα είναι σήμερα πολλαπλάσια από ότι ήταν τότε».

   Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής Κύπρου -το ρεπορτάζ είναι του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ανδρέα Παράσχου και του ανταποκριτή της στα Ηνωμένα Έθνη Αποστόλη Ζουμπανιώτη- «με τους σημερινούς ρυθμούς της εξέτασης από τους κ. Χριστόφια και Έρογλου του περιουσιακού, ο απαιτούμενος χρόνος φαντάζει μεγάλος, παρότι για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τους συνεργάτες του, το άτυπο ορόσημο του τέλους του 2010 είναι επαρκές».

   Προβάλλουν δύο επιχειρήματα: Το πρώτο σχετίζεται με την Τουρκία, για την οποία εκτιμούν σήμερα ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και στην ουσία η Άγκυρα, με τις δεσμεύσεις της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για διασφάλιση της βάσης των συνομιλιών και των συγκλίσεων μεταξύ Χριστόφια -Ταλάτ, είναι αυτή που συγκρατεί τον Έρογλου. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να αποκλείουν οποιεσδήποτε κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας (π.χ. προσφυγή στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για την «απομόνωση» του ψευδοκράτους), που θα χαλούσαν το κλίμα των συνομιλιών.

   Το δεύτερο επιχείρημα σχετίζεται με την «κόπωση» της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων με το Κυπριακό. «Δεν βλέπετε τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΕ για το απευθείας εμπόριο, ή από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ; Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα θα δείτε ότι έχουν μπουχτίσει με την Κύπρο», είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ στη διάρκεια φιλικής και ανεπίσημης, αλλά και κατά διαστήματα «θερμής» συνομιλίας που είχαμε μαζί του"».

   Στο τραπέζι πέφτουν «ενισχυτικά» και άλλα επιχειρήματα:
   - Ότι χρειάζεται μόνο μία χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να δώσει τέρμα στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα, όταν ακόμη και η περισσότερο «εχθρική» Βρετανία, σύμφωνα με βετεράνο πρώην αξιωματούχο του ΟΗΕ, θα διακινδύνευε με αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εγερθεί θέμα βάσεων.

   - Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσσοβο καλύπτει την περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο δείχνει και μία αλλαγή του διεθνούς κλίματος στις αποσχίσεις. Η διεθνής κοινότητα σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί παράταση των συνομιλιών επ' αόριστον, ούτε θα αποδεχθεί το στάτους κβο ως λύση. Αντίθετα, θα επιδιωχθεί διασαφήνισή του αν οι δύο πλευρές βλέπουν εφικτή τη λύση κι αν όχι, τι.

   Αξιωματούχος της Κυπριακής κυβέρνησης, με τον οποίο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής Κύπρου, διαβλέπει προσπάθεια εκβιασμού της Λευκωσίας μέσω της εξέτασης του απευθείας εμπορίου τον Δεκέμβριο κι αφού θα προηγηθεί η έκθεση του γενικού γραμματέα και το ψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί θα επιχειρήσουν με «αθώο» τρόπο να συμπεριλάβουν κάποια αναφορά για την «απομόνωση».

   «Έχουμε το απευθείας εμπόριο, την έκθεση του γενικού γραμματέα και έχουμε τις πιέσεις για αλλαγή της διαδικασίας», είπε.
   Η επίκληση των σεναρίων «τρόμου» από μέρους κάποιων αξιωματούχων του ΟΗΕ, παρότι βασίζονται σε υπαρκτούς κινδύνους, ορισμένες φορές αποτελούν έκφραση των δικών τους πόθων, επιθυμιών, ή και αδυναμιών να αντιληφθούν τη λειτουργία μηχανισμών και της Ε.Ε. και ακόμη αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας.

   Πέραν της προγραμματισμένης, για την 31η Αυγούστου, συνάντησης των δύο ηγετών, στις 10 Αυγούστου πιθανόν να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των συναντήσεων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα διακοπούν για την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στις ΗΠΑ. Ο κ. Χριστόφιας φτάνει στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 θα μιλήσει στην ειδική σύνοδο κορυφής για τους στόχους της χιλιετίας, ενώ θα χαιρετήσει την 65η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 24 του μήνα. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, απ' ότι όμως φαίνεται όχι και ο κ. Έρογλου, ο οποίος «είδε τον γενικό γραμματέα μόλις πρόσφατα», είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

   Ούτε ο κ. Ντάουνερ πρόκειται να βρίσκεται στο διάστημα της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενώ δεν υπάρχει για την ώρα προγραμματισμός κοινής συνάντησης των ηγετών με τον γενικό γραμματέα, έως τον Νοέμβριο.

   Με τα σημερινά δεδομένα, το σχέδιο του ειδικού συμβούλου είναι να μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο, για την προετοιμασία της έκθεσης του γενικού γραμματέα, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τα τέλη του ιδίου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: