Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΟΣΟ ΤΑ ΣΚΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΒΡΩΜΑΝΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
3
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Πολιτικά


Προτροπή Μητσοτάκη στον Εβερτ για... χαρακίρι

ΑΘΗΝΑ, 3.-

Την ικανότητα του Μιλτιάδη Εβερτ να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε νίκη στις επόμενες εκλογές αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, εφ' όλης της όλης, συνέντευξη που έδωσε στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε πολλά θέματα υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές μέσα στη Ν.Δ. και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να πείσει για την ορθότητα της δικής του θέσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η Ν.Δ. έχει άνοδο, αλλά αμέσως πρόσθεσε πως "πρέπει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία και όχι να είναι πρώτο κόμμα", αμφισβητώντας εμμέσως τις δυνατότητες του κ. Εβερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. αν και υποστήριξε ότι "η χώρα χρειάζεται μονοκομματικές κυβερνήσεις" και ότι "η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα δε μοιάζει με την Ιταλία", εντούτοις αναφερόμενος στο αν πρέπει η Ν.Δ. να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν αποκτήσει την πλειοψηφία των εδρών, τόνισε πως "αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα δούμε τι θα κάνουμε", επικαλούμενος ταυτόχρονα την αρχαία ρήση "ανάγκα και οι Θεοί πείθονται".

Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθώντας περίτεχνα την τακτική "μια στο καρφί και μια στο πέταλο", αν και δεν απέκλεισε την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας, με το αιτιολογικό ότι "δεν μπορούν να γίνονται επ' άπειρον εκλογές". Εντούτοις τόνισε πως δεν τον εκφράζει η θέση του κ. Φλωράκη, ότι επιδιώκει να ηγηθεί πολυκομματικής κυβέρνησης.

Για Σκοπιανό

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ευθέως ότι διαφωνεί με τον κ. Εβερτ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς για "στρουθοκαμηλισμό".

"Εκείνοι που δηλώνουν -είπε- συνεχίζουμε τον αγώνα για την απάλειψη του όρου Μακεδονία ή ότι κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά για λόγους διαπραγματευτικούς (σ.σ. όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Εβερτ) επιδίδοντας σε ασκήσεις ομαδικού στρουθοκαμηλισμού". Υποστήριξε ότι οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα του αποτελούν ενδείξεις "υγείας και ζωντάνιας" και τόνισε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επικρατήσει στη Ν.Δ. η δική του άποψη για το θέμα των Σκοπίων, πρόσθεσε δε, υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τον αρχηγό του: "Εάν επικρατήσει τελικά η δική μου άποψη, τι νομίζετε; Οτι ο κ. Εβερτ θα κάνει χαρακίρι; Δε νομίζω".

Ολη η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν μια συνεχής προσπάθεια αμφισβήτησης του κ. Εβερτ. Οταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί το υπουργείο Εξωτερικών, που του πρότεινε δημόσια ο κ. Εβερτ, ο επίτιμος βρήκε την ευκαιρία να καρφώσει εμμέσως πάλι τον αρχηγό του. Είπε: "Το 1981 ο κ. Ράλλης μου τηλεφώνησε στα Χανιά και με ρώτησε αν ήμουν διατεθειμένος να γίνω πρόεδρος της Βουλής και εγώ του απάντησα: Δεν περιμένεις πρώτα να κερδίσουμε τις εκλογές;".

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε πάλι τον κ. Εβερτ διότι δεν τον "πολυσυμβουλεύεται" ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το θόρυβο που δημιουργήθηκε από το βιβλίο του συμβούλου του Θοδ. Σκυλακάκη, τονίζοντας ότι τα περιστατικά που αναφέρθηκαν εκεί δεν αμφισβητούνται και ότι το βιβλίο δεν περιέχει κανένα απόρρητο έγγραφο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσίευση φωτογραφιών της κυρίας Δήμητρας Παπανδρέου είπε:

"Αρνήθηκα επίμονα να αναμίξω τη σύζυγο του πρωθυπουργού στις πολιτικές αντιδικίες, παρά το γεγονός ότι η κυρία Λιάνη παίζει αδιαμφισβήτητα πολιτικό ρόλο. Λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες και εγώ ο ίδιος υπήρξα θύμα επίθεσης της ίδιας εφημερίδας στην οποία δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία και με κατηγορούσε ως συνεργάτη των Γερμανών. Ο κ. Παπανδρέου την έδωσε και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία αφού ο ίδιος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση υιοθέτησε την κατηγορία και το σύνθημα από τα μεγάφωνα που ήταν φόλα στο σκύλο των Ες-Ες. Αυτές τις μεθόδους τις εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο κ. Παπανδρέου".

Εξάλλου, αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε την ανάγκη διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας θέτοντας ως προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού ενώ μίλησε για πλήρη αδιαφορία και ανεξήγητη υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Για τα Βαλκάνια είπε πως η αμερικανική πολιτική συνέβαλε αποφασιστικά στη διαφαινόμενη ειρήνευση, αλλά πρόσθεσε ότι "ο τρόπος με τον οποίο κινείται θυμίζει λίγο τη συμπεριφορά της Αμερικής στην Ελλάδα των δεκαετιών 40 και 50".

Αντιδράσεις

Η συνέντευξη Μητσοτάκη προκάλεσε διάφορα σχόλια από ορισμένους βουλευτές από τους 25 που παρέστησαν στο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών.

Ο κ. Θόδωρος Κασσίμης όταν ρωτήθηκε εάν ομαλοποιείται η κατάσταση μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, δήλωσε "είναι ομαλή η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία", ενώ ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη θέση που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου και πρόσθεσε "οι απόψεις μου για τα εθνικά θέματα είναι γνωστές και συμφωνούν με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Εάν υπάρχουν άλλες απόψεις θα πρέπει να συζητηθούν στο όργανο".

Ο κ. Νίκος Κάκαλος δήλωσε: "Σήμερα είδατε το δράμα της Ελλάδας η οποία αναγκάζει τους φυσικούς της ηγέτες να ιδιωτεύουν και ανέχεται να την κυβερνούν ιδιώτες".

Ο κ. Σωτήρης Κούβελας αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είπε "εγώ έχω ταχθεί συνήγορος της Μακεδονίας και του ονόματός της, όμως καθένας από αυτούς που βάλαμε στη φωτιά για να λύσουν το πρόβλημα θα κριθούν από το έργο τους, το έργο που προσέφερε ο Μητσοτάκης είναι μεγάλο, συγκρινόμενο με την ανευθυνότητα πολλών άλλων".

Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε "η αλήθεια και ο ρεαλισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη περιείχε αυτά τα δύο στοιχεία".

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε ότι "σήμερα σφυριλατήθηκε η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας".

Ο κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι "η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής, έχει κατεύθυνση την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η δική μου άποψη είναι ότι έρχεται η ώρα των νέων κομμάτων, άρα κακώς με μπλέκουν".

Ο κ. Νώντας Ζαφειρόπουλος υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει χώρος για άλλο κόμμα" ενώ ανάλογες απόψεις διατύπωσαν οι κύριοι Τατούλης, Καρατζαφέρης και Χατζηγάκης.

Ο κ. Χρήστος Βυζοβίτης αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων είπε "δεν δέχομαι καμιά ονομασία που θα περιέχεται ο όρος Μακεδονία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: