Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας


Τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει το σχετικό σχέδιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε, επίσης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν έχουν κοινωνικό όφελος και καθιέρωση νέου εντύπου φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα λειτουργεί ως πόθεν έσχες, καταγράφοντας εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο ή στοιχείο σχετικό με τον τρόπο διαβίωσης του φορολογούμενου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Eurostat, οι οποίοι θα διερευνήσουν πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων που έχει στείλει κατά καιρούς η χώρα μας.

Σχετικά με το αίτημα Ευρωπαίων υπουργών στο Ecofin να προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που στέλναμε για χρόνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το σχετικό πόρισμα θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα» για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, όπως της είχε συστήσει το Συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη, και κατόπιν τούτου πρότεινε την υπαγωγή της χώρας στις διαδικασίες του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο ένα νέο πλαίσιο δράσεων αναφορικά με την ελληνική οικονομία, το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί, με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104, στις αρχές του 2010.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση», δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως «σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

Η Κομισιόν επισημαίνει, επίσης, πως όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: