Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Πέμπτη επέτειος από τον θάνατο του Αραφάτ


Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαζεύτηκαν την Τετάρτη στην Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, για να τιμήσουν την πέμπτη επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Οι Παλαιστίνιοι, συγκεντρώθηκαν στην αυλή της Μουκάταα, του αρχηγείου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, για την τελετή κουνώντας παλαιστινιακές σημαίες, πορτρέτα του Αραφάτ και κεφίγιες, τις παραδοσιακές παλαιστινιακές μαντίλες που ήταν σήμα κατατεθέν του Αραφάτ.

Απευθυνόμενος στο πλήθος, ο διάδοχος του Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Αμπάς είπε μάλιστα ότι η απαίτησή του να σταματήσει το Ισραήλ εντελώς την οικοδόμηση οικισμών στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι «προϋπόθεση» για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, αλλά «νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων».

«Δυστυχώς, αυτοί που δεν θέλουν την ειρήνη δημιουργούν επίτηδες εμπόδια για να παρακωλύσουν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, στην Γάζα η Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, δεν επέτρεψε στους Παλαιστίνιους να κάνουν τελετή στη μνήμη του Αραφάτ, λέγοντας πως οι διοργανωτές, δηλαδή το κόμμα Φάταχ του Αραφάτ και του Αμπάς, δεν είχαν ζητήσει τις απαραίτητες άδειες.

Παρόλα αυτά, περίπου 200 οπαδοί της Φάταχ συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του βουλευτή της Φάταχ Ασραφ Τζούμα στην πόλη της Γάζας για να τελέσουν μία ιδιωτική τελετή, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την κεντρική τελετή που έγινε στην Ραμάλα από την τηλεόραση.

www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: