Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα

Μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σε αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στοχεύουν στην αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς οι υπόδικοι στα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελούν σήμερα το 30% των εγκλείστων.

Έτσι, κάποιος προφυλακίζεται μόνο εάν κατηγορείται για πράξη που επισύρει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης ή ισοβίων.

Εάν η ποινή είναι μικρότερη, προφυλακίζεται, μόνο εάν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Εξαιρούνται από την προσωρινή κράτηση οι εξαρτημένοι από ναρκωτικά.

Ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών θα αντιμετωπίζονται πλέον όπως οι τρομοκράτες και για να αποφυλακιστούν θα πρέπει να έχουν εκτίσει κάθειρξη 25 ετών.

Για τους ναρκομανείς ισχύει η υπό όρους αποφυλάκιση, όπως και για τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Ο κ. Καστανίδης είπε οτι θα επαναφέρει τα προσωρινά μέτρα αποφυλάκισης που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσοι εκτίουν ποινές πενταετούς κάθειρξης μπορούν να την εξαγοράσουν με 3 ευρώ την ημέρα.

Όσοι δεν έχουν χρήματα να την εξαγοράσουν δίνεται η δυνατότητα να παρέχουν κοινωφελή εργασία, όχι για το σύνολο της ποινής αλλά για τα 3/5.

Σε ό,τι αφορά τη δίκη Γρηγορόπουλου, ο υπουργός δήλωσε ότι σε τέτοιου είδους πολύκροτες υποθέσεις το ενδιαφέρον δεν ειναι πού θα διεξαχθεί η δική, αλλά η διασφάλιση των όρων για την απονομή της δικαιοσύνης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των κρατουμένων για τη νέα γρίπη σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
/www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: