Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση - σταθμός για κλειστά επαγγέλματα Από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ

Σημαντική εξέλιξη για την άρση των περιορισμών που υπάρχουν στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» αποτελεί η δημοσίευση τεσσάρων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επιβάλλει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών.

Το πρώτο βήμα για τη μεταβολή των όρων λειτουργίας κλάδων, όπως οι φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. κ.ά. γίνεται από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με φόντο τις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκεστάιν στο ελληνικό δίκαιο. Aν και οι αποφάσεις αυτές παραπέμπονται στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την τελική κρίση, αποτελούν εργαλείο για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε υπουργικές αποφάσεις που αφορούσαν την εμπορία και μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. Αιχμή των παρατηρήσεων είναι ότι οι περιορισμοί που τίθενται είναι αντίθετοι στις συνταγματικές επιταγές που προστατεύουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: