Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ποινές σε 50 κυανόκρανους του ΟΗΕ για σεξουαλική κακοποίηση


Σε περίπου 50 κυανόκρανους του ΟΗΕ που ενέχονταν σε κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές αλλά και ποινές φυλάκισης τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμούυ την Παρασκευή.

Μόνον εφέτος, 33 άνδρες του στρατιωτικού προσωπικού του Οργανισμού που καταγγέλθηκαν για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ υπηρετούσαν σε αποστολές του καταδικάστηκαν σε πειθαρχικές ποινές και ποινές φυλάκισης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έλενα Πονομάρεβα στη Γενεύη.

Στις ποινές περιλαμβάνονται αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, αφαιρέσεις μισθών, ποινές φυλάκισης έως και οκτώ μηνών και αποτάξεις.

Η Πονομάρεβα είπε ότι το τμήμα εσωτερικών ερευνών του ΟΗΕ αναλαμβάνει δράση αμέσως μόλις λάβει πληροφορίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς κυανοκράνων ή αστυνομικού ή και πολιτικού προσωπικού.

Εντός 2009, ο ΟΗΕ υπέβαλε 112 αιτήματα για ανάληψη δράσης που αφορούν όλων των ειδών τα παραπτώματα, περιλαμβανομένων, αλλά όχι μόνο, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης. Το 2008, είχαν υποβληθεί 192 τέτοια αιτήματα.

Η ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ, με πάνω από 113.000 άνδρες και γυναίκες να υπηρετούν στο πλαίσιο 18 αποστολών σε τέσσερις ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: