Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αποζημίωση 27 εκατ. ευρώ από την Τουρκία σε δύο Ε/κ





Του Νίκου Στέλγια

Η λεγόμενη επιτροπη αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος, η οποία δέχεται προσφυγές Ελληνοκυπρίων για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις χαμένες ιδιοκτησίες τους, αποφάσισε χθες όπως δοθεί αποζημίωση ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ (54 εκατ. τουρκικών λιρών) σε δύο Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNNTÜRK.

Την αποζημίωση θα παράσχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την είδηση του CNNTÜRK, οι αποζημιώσεις θα δοθούν στον Ελληνοκύπριο Νίκο Σεβέρη και σε έναν άλλο Ελληνοκύπριο επιχειρηματία, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται.

Η αποζημίωση αφορά εκτάσεις γης στη Μόρφου, στη Λευκωσία και στην Κερύνεια.

Σε ό,τι αφορά στην παραπάνω απόφαση, Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η www.kathimerini.com.cy υπογραμμίζουν τρία σημεία. Πρώτο: η Τουρκία πήρε την απόφαση επειδή δεν επιθυμούσε να λάβουν οι δύο υποθέσεις διαστάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεύτερο: η Τουρκία με αυτή την απόφασή της επιθυμεί να ενισχύσει την εικόνα της στο εξωτερικό σε μια περίοδο κατά την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί γρήγορη λύση του Κυπριακού, και τρίτο: η συγκεκριμένη κίνηση στοχεύει στην αναβάθμιση-ενίσχυση του κύρους και των θεσμών της Τουρκίας στα κατεχόμενα και σε διεθνές επίπεδο.

Από την άλλη, μέλος του τ/κ Κόμματος Εθνικής Ενότητας, μιλώντας στην www.kathimerini.com.cy χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως "πολιτική και οικονομική αυτοκτονία" και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πραγματοποιεί παραχωρήσεις που στοχεύουν στον διεθνή εντυπωσιασμό.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: