Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΕΛΛΑΣ ΧΩΡΑΤΕ!


Στο Αγαθονήσι 25 λαθρομετανάστες μετά από δυόμιση μήνες, αν και στην περιοχή περιπολούσαν τρία πλωτά και της FRONTEX.

25 λαθρομετανάστες Πακιστανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι, εκ των οποίων 5 γυναίκες και 2 παιδιά, βγήκαν στο Αγαθονήσι με βάρκα, το πρωί της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2010 και θ α παραμείνουν εκεί μέχρι την Κυριακή που θα έρθουν στην Πάτμο για να φύγουν με το πλοίο της γραμμής.

Οι λαθρομετανάστες βγήκαν στο Αγαθονήσι αν και στην περιοχή περιπολούσαν τρία Πλωτά Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), μεταξύ αυτών και της FRONTEX . Όπως μας είπε ο κοινοτάρχης του Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος, είναι οι πρώτοι που ήρθαν μετά τις 18 Γενάρη 2010.

«Όσοι ήρθαν τότε, είχαν αντιμετωπίσει πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κακουχίες στο νησί και εκτιμώ ότι ήταν ο λόγος που δεν ήρθαν άλλοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τώρα όμως εκφράζω την ανησυχία μου, μήπως οι επισκέψεις τους πυκνώσουν, παρά τα τρία πλωτά και το σκάφος της FRONTEX που περιπολούν στην περιοχή μας». Το Αγαθονήσι επισκέφθηκε κλιμάκιο της FROTEX, για να εξετάσει τις δυνατότητες ελλιμενισμού του σκάφους της FRONTEX στο λιμάνι του Αγαθονησίου και της διαμονής των φιλοξενούμενων αξιωματικών (guest officers) των Κρατών – Μελών, με θετικά αποτελέσματα.

Για τη διαμονή τους νοίκιασαν 5 καταλύματα στα οποία θα μείνουν από τον Απρίλη και για δύο μήνες 5 Πορτογάλοι guest officers, οι οποίοι θα αντικατασταθούν στη συνέχεια από τρεις Λιθουανούς, στα πλαίσια της κοινής επιχείρησης «Ποσειδώνας» για τον περιορισμό της εισόδου των λαθρομεταναστών.

Εκτιμάται φαίνεται, ότι το Αγαθονήσι είναι ο πλέον σίγουρα ήσυχος τόπος διαμονής τους, μετά την εμπλοκή αξιωματικών της Frontex σε βίαια επεισόδια με θαμώνες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στη Μυτιλήνη στις 16 Μαρτίου και οι οποίοι συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία.

Η τελευταία είσοδος των λαθρομεταναστών παρά την περιπολία των πλωτών σκαφών, δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους, μήπως η παρουσία των δυνάμεων περιφρούρησης δεν θα δρα αποτρεπτικά αλλά προστατευτικά για την περιοχή. Κάτι τέτοιο όπως μας λένε θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή.

Patmostime

Δεν υπάρχουν σχόλια: