Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Κόβει τους δεσμούς με το παρελθόν ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ


Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αυτοκάθαρση και ξεκαθάρισε ότι όσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα

Ενα αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να «κόψει» τις «γέφυρες» με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, που αποτελεί -σύμφωνα με τους επιτελείς του- και τη βασική αιτία της δημοκοπικής πτώσης του κόμματός του, κάνει ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την πίεση και των νέων μετρήσεων, επέλεξε ουσιαστικά να προχωρήσει αργά αλλά σταθερά στη ρήξη με τα φαινόμενα που οδήγησαν στη συντριβή της ΝΔ τον περασμένο Οκτώβρη και παρά το ότι αφήνει ακόμη «εκτός κάδρου» τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, εν τούτοις εμφανίζεται πιο αυστηρός με πρόσωπα που είχαν κεντρικούς ρόλους στις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Μετά τη φράση «δεν απολογούμαι για κανέναν», ο κ. Σαμαράς, με τις δύο ομιλίες που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, προχώρησε περισσότερο και αφού έκανε λόγο για «αυτοκάθαρση», «έκλεισε» την «πόρτα» των συνδυασμών της ΝΔ σε εκείνους που προσέβαλαν -όπως είπε- τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του.

«Το κόμμα μας» -σημείωσε, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ- «συνέρχεται από μια πρόσφατη βαριά ήττα. Σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση -οικονομική και κοινωνική- είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας!» «Οσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», τόνισε. Ο κ. Σαμαράς, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, δεν μίλησε με ονόματα, αλλά στενοί του συνεργάτες διευκρίνιζαν ότι όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων θα είναι άτεγκτος και θα δείξει στην πράξη ότι εννοεί αυτό το οποίο είπε χθες.

Στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, με αποδέκτη -αυτή τη φορά- την εσωκομματική αντιπολίτευση. «Η «κόκκινη γραμμή» που εγώ θέτω είναι η γραμμή της ενότητας.Και στη νεολαία και στο κόμμα. Εκείνο που δεν θα επιτρέψω, δεν θα ανεχθώ, είναι να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια. Και στη Νεολαία και στο Κόμμα. Κάνουμε ανοικτή εκλογή στη βάση. Και παίρνουμε αυτό το μήνυμα από τη βάση: ενότητα όσο ποτέ?, δημοκρατία όσο ποτέ? Αλλά εσωστρέφεια ποτέ!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια ημέρα νωρίτερα, στη συνδιάσκεψη για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, ο κ. Σαμαράς έγινε πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά την αυτοκριτική του για το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ και δη για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε. Επανέλαβε ότι «δεν καλύπτουμε κανέναν. Κι όταν λέμε κανέναν, εννοούμε κανέναν?» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ασφαλώς έχει ευθύνη γιατί δεν άλλαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε. Ασφαλώς έχει ευθύνη για την «ήπια προσαρμογή» των πρώτων τριών χρόνων διακυβέρνησής της, που ήταν πολύ «ήπια» και δεν ήταν «προσαρμογή». Κι αυτό φάνηκε όταν ξέσπασε η κρίση».

Πρόσωπα που μένουν εκτός

Αποφασισμένος να κρατήσει «κλειστές» τις «πόρτες της ΝΔ» στα πρόσωπα που με λάθη ή παραλείψεις τους προσέβαλαν -όπως είπε- τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και οι συνεργάτες του δεν κατονόμασαν τους πρώην υπουργούς, αλλά βουλευτές του κόμματος, τους «φωτογράφισαν» λέγοντας ότι οι περισσότεροι βρίσκονται εκτός Βουλής. «Απομένει βέβαια αρκετός χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές και δεν αποκλείεται είτε κάποια ονόματα να προστεθούν, είτε κάποια να αφαιρεθούν», προσέθεταν.

Αριστείδης Παυλίδης
Η εμπλοκή του στην υπόθεση των «άγονων γραμμών», αλλά και η συμπεριφορά που επέδειξε κατά τη διάρκεια της σχετική συζήτησης τον «κρατούν» εκτός συνδυασμών της ΝΔ. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τα δεδομένα, καθώς μέχρι πολύ πρόσφατα συμμετείχε σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα.

Γιώργος Βουλγαράκης
Η φράση του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» στιγμάτισε την πολιτική του πορεία. Αυτήν τη φράση, δε, την έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν ο κ. Σαμαράς κατά την εσωκομματική «μάχη» στη ΝΔ. Ο κ. Βουλγαράκης ως πρώην υπουργός της ΝΔ μετέβη χθες στο συνέδριο, κάθισε λίγο και αποχώρησε πριν αρχίσει την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Θόδωρος Ρουσόπουλος
Ανακοίνωσε ο ίδιος την αποχώρησή του από την πολιτική έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική σκηνή δεν το συζητά επί του παρόντος, αλλά φαίνεται πως ούτε η Ρηγίλλης επιθυμεί κάτι τέτοιο, ειδικά μάλιστα εν όψει της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι και τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις.

Πέτρος Δούκας
Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να τον αφήσει εκτός συνδυασμών της ΝΔ, «χρεώνοντάς» του μερίδιο πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο ίδιος το αρνείται πεισματικά και προειδοποιεί πως, εάν κληθεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μιλήσει για τις πιέσεις που του ασκούνταν τότε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Γιώργος Αλογοσκούφης
Ηταν υποψήφιος, αλλά βρέθηκε εκτός Βουλής, καθώς το εκλογικό σώμα τού καταλόγισε ευθύνες για την κακή πορεία της οικονομίας. Σήμερα είναι βέβαιον ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς και η Ρηγίλλης δεν πρόκειται να τον στηρίξουν και κατά συνέπεια να τον δεχτούν -εάν αλλάξει η απόφασή του και εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει- στους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας.

Επίθεση σε Γιώργο για την οικονομία

Νέα δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μιλά πλέον ευθέως για μεγάλη ύφεση στην οικονομία που προκαλείται από τα μέτρα.

Στις ομιλίες του στη συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ουσιαστικά τον κ. Παπανδρέου ότι «διαλύει την κοινωνία και την οικονομία για να ξεπεράσει το βάρος του υπερδανεισμού».

«Αν με τα εισπρακτικά μέτρα» -επεσήμανε- «παραλύσει η αγορά και μειωθούν τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα, θα καταλήξεις σε μεγαλύτερη ύφεση, όχι σε μικρότερο έλλειμμα».

«Η κυβέρνηση, τελικά, πήρε τα μέτρα που της ζητήσαμε να... αποφύγει! Και δεν πήρε τα μέτρα που επιμείναμε να λάβει κατά προτεραιότητα. Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, άργησε κι απελπιστικά!», συμπλήρωσε.

Μέτρα

Ο κ. Σαμαράς, αφού προειδοποίησε ότι «η ύφεση στην Ελλάδα, ήδη αναθεωρείται προς τα πάνω», υπογράμμισε: «Αν δεν παρθούν μέτρα τόνωσης, θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα περιστολής. Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που έχει ανάγκη η οικονομία για να ανασάνει, θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα περικοπών που δεν τα αντέχει η οικονομία. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να δώσουμε «ανάσες» στην οικονομία τώρα!».

Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: