Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η κάθοδος του Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο και η πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό


Του Μ. Μιχαήλ
Μετά τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναζήτησε στήριγμα των λανθασμένων χειρισμών του στο Κυπριακό, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό οδηγεί τον τόπο ολοένα και σε δύσκολους ατραπούς και καθιστά το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού αβέβαιο.

Η επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας να διαχειρίζεται την τύχη του νησιού μας μόνος του, χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευσή του με το Εθνικό Συμβούλιο, έχει προκαλέσει ισχυρά ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο. Κάτι, που θα έπρεπε να αποφευχθεί, διότι κατά την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση του εθνικού μας θέματος, η ενότητα της πολιτικής ηγεσίας θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Δυστυχώς, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι ανύπαρκτη και την ευθύνη φέρει ακέραια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος με τις προσφορές-υποχωρήσεις του στο Κυπριακό έφερε την αρνητική αντίδραση όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων –πλην του ΑΚΕΛ-, αλλά και μίας μεγάλης μάζας του λαού μας.

Πίστεψε, ότι είναι ο «Πρόεδρος λύσης» και θεωρεί ότι με τις δικές του «ικανότητες» και χωρίς την εκ των προτέρων συλλογική διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα μπορέσει να λύσει το Κυπριακό με τον «σύντροφο» Ταλάτ.

Επιμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να μην ακούει τις προτροπές των πολιτικών δυνάμεων να αποσύρει την πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο κλπ. Μάλιστα, δηλώνει δημοσίως –για να ακούει και το ΔΗΚΟ- ότι δεν πρόκειται να την αποσύρει από το τραπέζι των συνομιλιών.

Και, όχι μόνο! Καταφεύγει στο παρελθόν, για να δικαιολογήσει τις σημερινές του αποφάσεις. Για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του υποδείκνυαν τόσο καιρό τον Γλαύκο Κληρίδη ως τον πρώτο που την έχει διαπραγματευτεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Έλα, όμως, που ο γερο-Κληρίδης ζει και βγήκε στα κανάλια και διέψευσε τόσο τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και τον Αλέκο Μαρκίδη. Ο Ντενκτάς –μας είπε ο κ. Κληρίδης- ήθελε δύο κράτη, γιατί να συζητήσει την εκ περιτροπής προεδρία;

Βέβαια, τώρα θα καταφύγουν οι κυβερνώντες στον Τάσσο Παπαδόπουλο, που είναι νεκρός και δεν … μπορεί να τους διαψεύσει. Υπάρχουν όμως τα γραπτά κείμενα του Εθνικού Συμβουλίου και ας αποφασίσουν, επιτέλους, τα μέλη του, να τα δώσουν στη δημοσιότητα –παρά να μας διαβάζουν μόνο μερικές παραγράφους- για να μάθει ο Κυπριακός Ελληνισμός ποίος ευθύνεται για την εκ περιτροπής προεδρία.

Κι ενώ, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται στο … ναδίρ, εξ αιτίας της διαφωνίας των πολιτικών δυνάμεων με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας προσπαθεί να βρει στήριγμα και σύμμαχο, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρόεδρό της.

Ακούσαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, να δηλώνει ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου όχι μόνο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η κάθοδος του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο έχει σχέση με τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου.

Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό τυγχάνουν συνολικής αποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη κρίση.

Διερωτάται κανείς, αν ο κ. Χριστόφιας εκμεταλλεύεται την δεδομένη φραστική στήριξη της –εκάστοτε- ελληνικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του –εκάστοτε- Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον κ. Παπανδρέου ως «πυροσβέστη» για να επιτύχει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Αν γι΄ αυτό έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλύτερα να μην έλθει και να κρατήσει τις αποστάσεις του από την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις απευθείας συνομιλίες και με την οποία διαφωνούν κάθετα όλα σχεδόν τα κόμματα.

Θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει ο Γ. Παπανδρέου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να ακολουθήσουν την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό, όταν ο ίδιος επιμένει να μην διαβουλεύεται εκ των προτέρων μαζί τους και να μην λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές τους θέσεις.

Επιμένει να παίρνει ως άλλος «Καίσαρας» μόνος του τις αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού. Δήλωσε μάλιστα στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ότι αποδέχεται την έκδοση «Κοινού Ανακοινωθέντος» μετά τη λήξη των εντατικών συνομιλιών και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό, χωρίς καν να συζητηθούν εκ των προτέρων στο Εθνικό Συμβούλιο.

Με αυτή την «αυτοκρατορική» συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κάθοδος του Έλληνα πρωθυπουργού θα καταλήξει σε αποτυχία, διότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου δεν πρόκειται να πεισθούν στην αποδοχή της! Δηλαδή, ο «είς» να αποφασίζει και οι υπόλοιποι να χειροκροτούν… Οι καιροί έχουν αλλάξει!


Δεν υπάρχουν σχόλια: