Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες Γυναίκες-καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο μετρό της Μόσχας

Πανικός το πρωί στο μετρό της Μόσχας και μάλιστα την ώρα αιχμής από «τυφλά» χτυπήματα σε δύο από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες-καμικάζι.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίσθηκαν όταν οι γυναίκες πυροδότησαν εκρηκτικά σε δύο συρμούς του μετρό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι υποψίες θα βαρύνουν πιθανότατα οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μόλις πριν τις 08.00 τοπική ώρα στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που είχε σταματήσει στον σταθμό Λουμπιάνκα, κοντά στην έδρα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους.

Σαράντα λεπτά αργότερα σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που στάθμευε στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους.

Λήψεις από κάμερες παρακολούθησης του μοσχοβίτικου μετρό που εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ δείχνουν ακίνητα σώματα στο έδαφος της εισόδου του σταθμού της Λουμπιάνκα και ομάδες διάσωσης να φροντίζουν τους τραυματίες.


Στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, όπου η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε βαγόνι, δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες για την απομάκρυνση των τραυματιών χρησιμοποιούνται ακόμη και ελικόπτερα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις υπόγειες διαβάσεις, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες γραμμές του μετρό παραμένουν σε λειτουργία.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που είναι πολύ αυξημένη η κίνηση στους σταθμούς, ενώ σε μικρή απόσταση από το σταθμό στο Παρκ Κουλτούρι βρίσκεται το αρχηγείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας ή FSB, του διάδοχου σχήματος της KGB της σοβιετικής εποχής.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα 34,25 από 34,13 σε σχέση με το καλάθι ευρώ-δολαρίου της κεντρικής τράπεζας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τις αιματηρότερες επιθέσεις στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο 2004, όταν καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 100 στο μετρό της Μόσχας.

protothema.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: