Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Οι χοροί και τα... πεπόνια!

Πριν από έναν χρόνο ο τότε υπεύθυνος του ΠαΣοΚ για τα θέματα Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης κατακεραύνωνε την κυβέρνηση της ΝΔ επειδή δεν ενεργοποιούσε τους ελέγχους στην αγορά και άφηνε να αναπτύσσονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Η κυβέρνηση αρνείται να βάλει πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, που εδώ και έναν χρόνο έχει καπέλο τουλάχιστον 0,10 ευρώ»
τόνιζε χαρακτηριστικά. Τι να λέει άραγε σήμερα, που το καπέλο στην αμόλυβδη βενζίνη έχει φθάσει τα 40 λεπτά;

Περίπου τα ίδια έλεγε και ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ και υπουργός Οικονομικών σήμερα κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν καλούσε την τότε κυβέρνηση «να μειώσει τα τιμολόγια των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και να πατάξει τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια». Τι να λέει σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου που μια αύξηση δύο μονάδων στους συντελεστές του ΦΠΑ έχει προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε πολύ υψηλότερα ποσοστά και το κράτος δείχνει παντελώς αδύναμο να τις ελέγξει;

Δεν υπάρχει πιο σοφή παροιμία από αυτή που αναφέρει ότι «όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει».

Οι υπουργοί του ΠαΣοΚ που πριν από έναν χρόνο πυροβολούσαν καθημερινά- και πολύ καλά έκαναν- τον τότε υπουργό κ. Χρ. Φώλια για την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τα κρούσματα κερδοσκοπίας, θεωρούν σήμερα άδικη την κριτική που δέχονται για το χάος που επικρατεί στην αγορά με τις διάφορες συντεχνίες να αυξάνουν τις τιμές όποτε και όσο θέλουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο φορολογικό καθεστώς που ανακοινώθηκε και επισήμως χθες. Αλλα υποσχόταν η νέα κυβέρνηση και άλλα τελικώς πράττει.

Εκείνοι που φοροδιαφεύγουν επειδή αρνούνται μονίμως να κόψουν αποδείξεις και να δηλώσουν στην Εφορία τα πραγματικά εισοδήματά τους είναι εκείνοι που τη γλιτώνουν και πάλι, εξασφαλίζοντας για έναν ακόμη χρόνο αναβολή στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους.

Πρατηριούχοι, ταξιτζήδες, μηχανικοί, περιπτερούχοι, δικηγόροι θα φορολογηθούν με το νέο καθεστώς από το 2011, ενώ υποτίθεται πως γι΄ αυτούς στήθηκε όλος αυτός ο πόλεμος επικοινωνίας με τις αποδείξεις που θα πρέπει να ζητάμε από τους πάντες.

Αντιθέτως, τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα φορολογηθούν με τους υψηλότερους συντελεστές από εφέτος και θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι το τίμημα της ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ αποδεδειγμένα είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Για να επαληθευτεί άλλη μια σοφή παροιμία που ισχύει στην Ελλάδα:
«Οποιος έχει μαχαίρι, τρώει πεπόνι»...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: