Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΑΔΕΣ-ΑΠΟΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ - ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.


Προσοχή προσοχή: Οι αρχαιολογικές τοποθεσίες και τα μουσεία παραμένουν κλειστά κατά τις εξής ημερομηνίες: 1 Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή (από τις 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου.

Ειδικοτέρως, το ωράριο πρόσβασης της Ακρόπολης Αθηνών κατά τη χειμερινή περίοδο είναι 08:30 μέχρι 15:00 καθημερινά!!!!!

Μπες στο μυαλό μου με τη μία που λέει και το άσμα: Είσαι Ιάπωνας, έχεις έρθει από την άλλη άκρη της γης για να επισκεφθείς την Ελλάδα που σου περιγράφουν στα πανεπιστήμιά σου. Την Ελλάδα της φιλοσοφίας και της επιστήμης, της αττικής τραγωδίας και της απαράμιλλης πρώιμης τέχνης. Κανονίζεις να βρίσκεσαι στην Αθήνα 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου. Θεωρείς αυτονόητο ότι αυτό το μνημείο που θαυμάζεις από μικρός και που όλος ο κόσμος θαυμάζει, θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο να σε υποδεχτεί. Έρχεσαι με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου στις 24 Δεκεμβρίου το μεσημέρι.

Ξεκουράζεσαι λίγο, τρως μεσημεριανό και ξεκινάς για τον ιερό βράχο. Φτάνεις στις 3:30 το μεσημέρι. Τρως πόρτα και απορείς: Τι έκανα λάθος; Εντάξει λες, παράξενο ωράριο έχουν στην Ελλάδα. Ας έρθω αύριο στις 9 το πρωί. Πας, όλα κλειστά. Και βλέπεις και άλλους απέξω να απορούν καθώς είναι ημέρες που όλοι αποζητούν τα αξιοθέατα. Έχει μεγάλη κίνηση. Φεύγεις και πάλι απογοητευμένος. Τελευταία μέρα αύριο, η τρίτη μέρα. Και πάλι τρως πόρτα. Τρεις ημέρες στην Αθήνα, η μοναδική σου ευκαιρία να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και ήρθες από την Ιαπωνία. Δεν κατάφερες απλά να δεις την Ακρόπολη από κοντά, ακόμα και αν ήθελες να πληρώσεις το δεκαπλάσιο αντίτιμο του εισιτηρίου.

Και μέσα στην άγνοια και την απορία σου σαν Ιάπωνας που είσαι, αποφασίζεις να ρωτήσεις και να βγάλεις άκρη. Πας σε κάποιον διαθέσιμο αστυφύλακα που ξέρει αγγλικά. Και ακολουθεί ο διάλογος:

- Κύριε αστυφύλακα, πάντα κλειστή είναι η Ακρόπολη;

- Όχι βέβαια. Απλά έχει ωράριο και αυτές οι μέρες κιόλας είναι δύσκολες λόγω αργίας.

- Ωράριο; Μέχρι τις 3 όμως;

- Ναι βέβαια, οι δημόσιοι υπάλληλοι εδώ έχουνε δικαιώματα, δεν ξέρω τι γίνεται στη χώρα σας...

- Στη χώρα μας προσπαθούμε να έχουμε βάρδιες στα σημαντικά μέρη προς επίσκεψη. Αλλά τι εννοείτε "λόγω αργίας";

- Μα δεν ξέρεις ότι έχουμε Χριστούγεννα; Δεν ενημερώνεσαι πριν έρθεις;

- Ήθελα να κλείσω εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο μέσω internet, όπως έκανα και σε άλλες χώρες, αλλά δεν βρήκα πουθενά!

- Μέσω internet; Καλά ένα τηλέφωνο δεν μπορούσες να μας πάρεις πριν έρθεις;

- Όχι δεν ήξερα. Και κάτι τελευταίο σας παρακαλώ. Γιατί μου είπατε ότι είναι κλειστή αυτές τις ημέρες η Ακρόπολη;

- Μα γιατί είναι Χριστούγεννα. Γεννήθηκε ο Χριστός μας. Και όταν πάλι σταυρώνεται και ανασταίνεται, το Πάσχα, είναι επίσης κλειστή η Ακρόπολη. Και είναι κλειστή κι άλλες μέρες.

- Ο Χριστός; Μα εγώ ήρθα στο ναό της Αθηνάς.

- Ποιάς; Δεν ξέρω ποια μου λες, εδώ είμαστε χριστιανοί και τηρούμε τις παραδόσεις μας.

Φεύγει ο Ιάπωνας λοιπόν και πηγαίνει πίσω στη χώρα του. Μετά από κάποιες ημέρες διηγείται στους φίλους του πως η Ελλάδα έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους σε ορισμένες ώρες καθημερινά. Εξιστορεί μάλιστα αυτό που του είπε ο αστυφύλακας, ότι συνηθίζουν οι νεοέλληνες να κλείνουν τους χώρους αυτούς τις ημέρες της χριστιανικής λατρείας. Και όχι για λόγους πένθους, αλλά για λόγους εορτασμού. Εορτασμού της καταστροφής του ελληνικού πολιτισμού. Τα μαθαίνουν αυτά οι Ιάπωνες και μένουν με το στόμα ανοιχτό. Μετά γελάνε και φωνάζουν: "Καλά κάνουν οι Αγγλοι που δεν τους δίνουν τα μάρμαρα, τουλάχιστον εκείνοι εκδίδουν και μεταφράζουν την ελληνική φιλοσοφία. Έχουν και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρώτο στον κόσμο στην μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Προφανώς τα εκτιμούν και τα αξίζουν περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: