Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΩΝΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΤΑ ΟΛΑ

Με τιμητική αναφορά στο όνομα του K. Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, έστειλε το μήνυμα ότι παρέχει κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό, όχι όμως και στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ.

Προανήγγειλε, δε, σημαντικές αλλαγές στο κόμμα.

φωτογραφία αρχείου

"Θεωρώ τιμή μου που από τη πλευρά της μητέρας μου η οικογενειακές μου ρίζες είναι από εδώ, από τη γη της Μακεδονίας. Από αυτή τη γη που ευτύχησε να αναδείξει τον εθνάρχη και ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον επί 13 χρόνια αρχηγό και επί πέντε χρόνια πρωθυπουργό της Χώρας Κώστα Καραμανλή που βρίσκεται σήμερα μαζί μας" είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ για τα επιτόκια

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη ψυχολογία "Τιτανικού" την οποία καλλιέργησε με αποτέλεσμα τα υψηλά spreads και όχι μόνο.

"Βάζω πλάτη σημαίνει να μάχομαι στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για τη στήριξης της οικονομίας μας". είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

"Και αυτό ακριβώς κάνω. Και στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις 25 Μαρτίου στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ευρωζώνης. Όμως δεν πρόκειται να κλείσω τα μάτια όταν βλέπω τα αδιέξοδα της κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουν ότι με το ΔΝΤ δεν φλέρταρε ποτέ η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει τώρα επιμόνως. Ολοι γνωρίζουν ότι με επιτόκιο 6,3% δεν δανείστηκε η Ελλάδα επί κυβερνήσεων Ν.Δ, αυτό συνέβη επί ΠΑΣΟΚ" είπε.

"Τέλος τα βιλαέτια στο κόμμα"

Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ πρότεινε Μια σειρά οργανωτικών αλλαγών του κόμματος τις οποίες χαρακτήρισε "Επαναστατικές τομές" .

"Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο κόμμα" είπε. "Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Και τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και προχωρούμε σε αληθινή επανάσταση".

• Μεταξύ άλλων πρότεινε απευθείας εκλογή από μέλη και φίλους του προέδρου του κόμματος, της ΟΝΝΕΔ, και των προέδρων των ΝΟΔΕ.

• Το συνέδριο, το οποίο θα ονομάζεται πλέον εθνικό θα γίνεται κάθε δύο χρόνια. - Στις τοπικές και κομματικές οργανώσεις καθιερώνεται ποσόστωση 20% για στελέχη έως 35 ετών και συνεχίζει να ισχύει το 35% για τις γυναίκες.

• Επιχείρησε να βάλει τέλος στις λίστες των εσωκομματικών φατριών που πηγαινοέρχονταν στα προηγούμενα συνέδρια για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής. Πρότεινε η εκλογή να γίνεται από ενιαία λίστα και όχι από διαφορετικές επιμέρους λίστες.

• Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται πλέον Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο εκτελεστική γραμματεία, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να εγκαταλειφθεί "μια φρασεολογία σοβιετικού τύπου".

• Η πολιτική επιτροπή θα είναι σχετικά ολιγομελής σε σχέση με τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα.

• Στο Εθνικό Συνέδριο θα υπάρχει διαδικασία για "λογοδοσία" του προέδρου. Ο Αντ. Σαμαράς πάντως δεν καθιέρωσε συγκεκριμένη θητεία προέδρου. -Καθιερώνει για πρώτη φορά ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του γραμματέα του κόμματος και στο βουλευτικό αξιώμα με κυν'ηγι του σταυρού, θα μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα βουλευτών επικρατείας.

• Το παλαιό πολιτικό συμβούλιο που ονομάζεται πλέον Εκτελεστική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 15 μέλη. Τον πρόεδρο της Ν.Δ επτά εκλεγμένα μέλη από την πολιτική επιτροπή και επτά προσωπικότητες στελέχη του κόμματος επιλογής και ευθύνης του προέδρου.

Βέβαια μια τέτοια σύνδεση παραπέμπει σε αρχηγική λογική παρά τις αντίθετες εξαγγελίες.

"Δεν θέλουμε κόμμα των μεν και των δε είπε. Δεν θέλουμε κόμμα των λεπτών ισορροπιών, δεν θέλουμε κόμμα της συνεχούς εσωστρέφειας, θέλουμε κόμμα των μεγάλων συνθέσεων" είπε ο Α.Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: