Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ δημιουργεί νέα Κόσοβα




Το ολοκληρωμένο το Σαββατοκυρίακο στις Βρυξέλλες φόρουμ, που οργανώθηκε από το Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ, συζήτησε την πολιτική της ΕΕ για τέτοια μεγάλα προβλήματα, όπως η παγκόσμια ασφάλεια.

Ωστόσο στα παρασκήνια οι μετέχοντες στο φόρουμ συζητούσαν πιό προσγειωμένα πράγματα. Μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας Μπορίς Τάντιτς και Ίβο Γιόσιποβιτς, υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο αμοιβαία υποστήριξη στην υπόθεση της ενοποίησης των χωρών τους με την ΕΕ. «Αν η Κροατία θα γίνει μέλος της ΕΕ, αυτό δεν θα είναι μόνο επιτυχία της, αλλά και επιτυχία της Σερβίας. Πρόκειται για νέο πνεύμα, ευρωπαϊκό πνεύμα», - είναι πεπεισμένος ο Σέρβος ηγέτης.

Ωστόσο το κύριο πρόβλημα της ΕΕ κατά την άποψή μας δεν είναι η έλλειψη «ευρωπαϊκού πνεύματος», αλλά το ότι ο Οργανισμός στις γραμμές του αναπαράγει προβλήματα, τα οποία στο παρελθόν υπήρχαν έξω από τα όρια του εδάφους των χωρών του, - θεωρεί ο σχολιαστής μας Πιότρ Ισκεντέροφ.

Τις τελευταίες βδομάδες η κατάσταση στην ΕΕ συζητήθηκε βασικά στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η κρίση στην Ελλάδα πραγματικά είναι φαινόμενο άνευ προηγουμένου για την ΕΕ στην εποχή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και απαίτησε έκτακτη υιοθέτηση μη δημοφιλών μέτρων.

Ωστόσο η οικονομική σταθερότητα της ΕΕ και η σταθερότητα του ευρώ δεν εξαρτούνται μόνο από χρηματιστικούς, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες. Και σ΄ αυτό τον τομέα τα απειλητικά συμπτώματα καθίστανται όλο και πιό αισθητά. Το κύριο από αυτά είναι η όξυνση της κατάστασης στις υφιστάμενες και τις εν δυνάμει διενεκτικές περιοχές.

Το 2004 στη σύνθεση της ΕΕ προσχώρησε η Κύπρος - το διαμελισμένο νησί, όπου η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έχει παρόμοια γνωρίσματα με τη σερβο-αλβανική στο Κοσσυφοπέδιο. Στις Βρυξέλλες δεν έκρυβαν την ελπίδα ότι το «πανευρωπαϊκό πνεύμα» θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο κατά ειρωνεία της τύχης ακριβώς η ΕΕ ρισκάρει να προκαλέσει νέο όξυνση της κατάστασης. Αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέκρινε δριμύτατα τη γραμμή της ΕΕ για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, του προκάλεσαν αγανάκτηση οι προσπάθειες του Ευρωεπίτροπου Στέφαν Φιούλε να νομιμοποιηθούν οι απευθείας εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και του «ψευδοκράτους» της Β. Κύπρου.

Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να δημιουργήσουν «τεράστια προβλήματα για διακοινοτικές συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού», - είναι πεπεισμένος ο κ. Χριστόφιας. Εκτός αυτού, υπάρχει η αίσθηση ότι η ΕΕ προσπαθεί να μεταφέρει μηχανικά στο έδαφος της Κύπρου την αμφίβολη πείρα της στο Κοσσυφοπέδιο - όπου οι Βρυξέλλες αναπτύσσουν σχέσεις με την Πρίστινα «πάνω από το κεφάλι» του Βελιγραδίου.

greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: