Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Της έκοψαν τη μύτη και τα αφτιά γιατί το έσκασε από τη σκλαβιά και τη κακοποίηση


Αλλη μία σοκαριστική ιστορία από τους άγραφους νόμους των Ταλιμπάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια μία 19χρονη Αφγανή.

Η Μπίμπι Αΐσα, όπως είναι το όνομα της κοπέλας, «καταδικάστηκε» σύμφωνα με τους νόμους των Ταλιμπάν, επειδή ντρόπιασε την οικογένεια του άνδρα της. Ο λόγος; Δεν άντεχε άλλο τη σκλαβιά και την κακοποίηση στο σπίτι του άνδρα της και το 'σκασε. Η ποινή;
Να της κόψουν τη μύτη και τα αυτιά.

Η 19χρονη σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN, περιέγραψε εκείνες τις στιγμές: «Οταν μου έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά, λιποθύμησα. Ενιωσα ξαφνικά πολύ κρύο νερό στη μύτη μου, άνοιξα τα μάτια μου και δεν μπορούσα να δω από το αίμα στα μάτια μου». Η ιστορία της πηγαίνει χρόνια πίσω. Οταν ήταν 8χρονών παιδάκι ο πατέρας της είχε υποσχεθεί το «χέρι» της, καθώς και της αδελφής της, σε μία άλλη οικογένεια στο πλαίσιο της συμφωνίας «baad», που στο νόμο των Ταλιμπάν σημαίνει διευθέτηση μιας διαφωνίας ανάμεσα σε αντίπαλες οικογένειες.

Οταν έφτασε 16, ο πατέρας κράτησε το λόγο του. Παρέδωσε την κόρη του στον πατέρα του μέλλοντα συζύγου της και στους 10 αδελφούς του, που όλοι τους είναι μέλη των εξτρεμιστών στην επαρχία Oruzgan. Η Αΐσα δεν γνώρισε καν το γαμπρό, ο οποίος πολεμούσε στο Πακιστάν. «Πέρασα δύο χρόνια μαζί τους και έγινα σκλάβα» είπε η νεαρή κοπέλα. Βασανισμένη και κακοποιημένη, δεν άντεξε άλλο και αποφάσισε να φύγει με τη βοήθεια δύο γειτονισσών της. Ωστόσο, ακόμα και αυτές την εξαπάτησαν και προσπάθησαν να την πουλήσουν σε άλλον άνδρα.

Επιστροφή στον πεθερό
Τελικά, και οι τρεις γυναίκες συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν. Η Αΐσα καταδικάσθηκε αρχικά σε τρία χρόνια κάθειρξη, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε πέντε μήνες. Το κακό, όμως, δεν τελείωσε εδώ, αφού η άτυχη 19χρονη επεστράφη στον πεθερό της. Τότε γνώρισε για πρώτη φορά και το σύζυγό της, ο οποίος την έσυρε στο δικαστήριο των Ταλιμπάν, επειδή ντρόπιασε την οικογένειά του.

Η απόφαση ήταν να κοπούν η μύτη και τα αυτιά της, πράξη που έφερε εις πέρας ο ίδιος. Και μπορεί πια η Αΐσα να είναι ασφαλής στα χέρια των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά η ιστορία της, δυστυχώς, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια ιστορία καθημερινότητας, για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών του Αφγανιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια: