Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Για 206.000 ευρώ στο σφυρί το "Καψής"



Μέχρι και τα κουταλάκια του γλυκού… που χρησιμοποιούσαν οι επισκέπτες για τα λουκούλλεια γεύματα και τα χλιδάτα πρωινά στην πέντε αστέρων ξενοδοχειακή μονάδα «ΚΑΨΗΣ» στην Αγία Πελαγία βγαίνουν τώρα στο «σφυρί», καθώς η εταιρία βρίσκεται καταχρεωμένη με υποθήκες εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που δεν έχει να καταβάλει ένα χρέος 206.812 ευρώ για το οποίο κινήθηκε η διαδικασία κατάσχεσης!

Το άλλοτε πολυτελέστατο συγκρότημα, που έζησε μεγάλες δόξες τις προηγούμενες δεκαετίες φιλοξενώντας Συνόδους Κορυφής, αρχηγούς κρατών, διασημότητες της show-biz αλλά και βαρυσήμαντες προσωπικότητες του πνευματικού και οικονομικού χώρου σε παγκόσμια κλίμακα, σήμερα έχει κατασχεθεί και βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 7 Απριλίου 2010 για το ευτελές ποσό, για τα δεδομένα μιας τέτοιας ξενοδοχειακής μονάδας, των 206.812 ευρώ, που οι ιδιοκτήτες δεν έχουν να καταβάλουν στην ασφαλιστική εταιρία International Life, η οποία έχει κινήσει τη διαδικασία της κατάσχεσης!

Φυσικά δεν είναι μόνο ο πλειστηριασμός της ξενοδοχειακής μονάδας. Στο «σφυρί» βγαίνουν ακόμη 21 ακίνητα που ανήκουν στους ίδιους ιδιοκτήτες, τα οποία σχεδόν έχουν απολέσει την πραγματική τους αξία από τις 30 προσημειώσεις που τα βαρύνουν.

Σύμφωνα με την περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης ακίνητων και κινητών που ανήκουν στην εταιρία με την επωνυμία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.», δεν υπάρχει ούτε ένα ακίνητο της άλλοτε κραταιάς εταιρίας στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας που να μην έχει βάρη από προσημειώσεις δανείων, που ελήφθησαν από τράπεζες ελληνικές και ξένες και τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα είναι τόσα πολλά τα βάρη των προσημειώσεων που τα ακίνητα έχουν χάσει πλέον την πραγματική τους αξία και για αυτό πλειστηριάζονται όλα για την κάλυψη των 206.812 ευρώ που οφείλονται στην ασφαλιστική εταιρία. Ετσι, βγαίνουν στο «σφυρί» συνολικά 22 ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 108 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 82 στρέμματα αφορούν στην οικοπεδική έκταση εντός της οποίας βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα στην Αγία Πελαγία.

Ακόμη πλειστηριάζεται ο κινητός εξοπλισμός του ξενοδοχείου, από έργα τέχνης, πολυτελή αντικείμενα, πανάκριβα διακοσμητικά κρεβάτια και στρώματα μέχρι τα ποτήρια και κουτάλια της κουζίνας, όπου διάσημοι σεφ ετοίμαζαν τις ημέρες της μεγάλης δόξας του πολυτελούς καταλύματος τα γκουρμέ γεύματα που απολάμβαναν οι εκπρόσωποι του ελληνικού και διεθνούς τζετ-σετ, που επέλεγαν για διακοπές… πολλών αστέρων το «ΚΑΨΗΣ» κι ας τους κόστιζαν ανά διανυκτέρευση όσο λαμβάνει μηνιαίο μισθό ένας δημόσιος υπάλληλος!
Σήμερα το γεγονός του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου και ακόμη 21 ακινήτων προκαλεί σοκ όχι μόνο στους εκπροσώπους του κλάδου αλλά και σε όλους τους Κρητικούς που γνώριζαν την οικονομική επιφάνεια της ιδιοκτησίας! Η κατάσχεση θα γίνει στις 7 Απριλίου 2010.

Εκτός από τα 82,125 στρέμματα εντός των οποίων βρίσκεται η λαμπερή πέντε αστέρων και προσφάτως ανακαινισμένη και επεκταθείσα μονάδα «ΚΑΨΗΣ» στην Αγία Πελαγία, έχουν κατασχεθεί και θα βγουν στον πλειστηριασμό ακόμη 21 ακίνητα της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Τα υπόλοιπα ακίνητα που πλειστηριάζονται είτε γειτνιάζουν με το συγκρότημα «ΚΑΨΗΣ» είτε βρίσκονται σε άλλες θέσεις της ευρύτερης περιοχής, όπως στην πρώην κοινότητα της Αχλάδας, στο Μονοναύτη, τη Ρογδιά και φυσικά την Αγία Πελαγία.

Συνολικά πλειστηριάζονται 107 στρέμματα και 972 τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας της εταιρίας Τουριστικό Συγκρότημα ΚΑΨΗ Α.Ε. Τα συνολικά ακίνητα είναι «φιλέτα», αφού τα περισσότερα βρίσκονται σε σημείο με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, άλλα είναι παραλιακά και άλλα γειτνιάζουν με το ξενοδοχείο, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανέγερσή του το 1972 αλλά και οι επεκτάσεις αργότερα είχαν δημιουργήσει εντάσεις λόγω και κάποιων αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στην περιοχή και είχαν ενταχθεί ως αρχαιολογικό πάρκο εντός του ξενοδοχείου και αποτελούσε ατραξιόν για τους επίδοξους πελάτες της μονάδας.

Στο μεταξύ όλα αυτά τα ακίνητα σήμερα δεν είναι δυνατό να καλύψουν το χρέος των μόλις 206.812 ευρώ γιατί φέρουν βάρη από προσημειώσεις και υποθήκες δανείων εκατομμυρίων ευρώ, δολαρίων ΗΠΑ και γερμανικών μάρκων που ξεκινούν από το 1992! Παρατηρώντας την πορεία των προσημειώσεων και των δανείων από το 1992 ως σήμερα δεν είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα ότι η σημερινή κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού από χρονιά σε χρονιά τα ακίνητα αποκτούσαν βάρη από δανεισμό τραπεζών από Ευρώπη, Ελλάδα και Αμερική με εκατομμύρια ευρώ!

Συνολικά τα 22 ακίνητα έχουν βάρη 88.530.803 ευρώ, 16.820.044 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 3.229.520 εκατ. μάρκων Γερμανίας. Δηλαδή, οι προσημειώσεις για την εταιρία, που σήμερα χάνει το πολυτελές τουριστικό κατάλυμα, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ!

Για το λόγο αυτό η αξία των ακινήτων που πλειστηριάζονται, σύμφωνα με την περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, χάνουν την αξία τους, αφού όποιος τα αποκτήσει θα αγοράσει και τις προσημειώσεις. Ετσι, όλα μαζί κατ' εκτίμηση συμβολαιογράφου κατάσχονται και πλειστηριάζονται για μόλις 206.812 ευρώ προς ασφαλιστική εταιρία.

tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: