Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Oι τεράστιες εκτάσεις της Ανατολής άνοιξαν με την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


«Πώς ένας Έλληνας έγινε βουδιστής» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στις πολιτιστικές σελίδες της μεγάλης εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung και αφορά έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Μάνχαϊμ. Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιρροή που είχε η πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία έφθασε μέχρι το βόρειο Αφγανιστάν και το Τατσικιστάν, μια πλευρά που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Κανένας άλλος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία (ίσως αν εξαιρέσει κανείς μόνο το Χριστό) δεν εξήψε την φαντασία τόσο διαφορετικών πολιτισμών όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτόν τον τύπο του ηγέτη προσπάθησαν να μιμηθούν ο Καίσαρας και ο Αύγουστος, Ρωμαίοι αλλά και Βυζαντινοί και Γερμανοί αυτοκράτορες».

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει μια αναδρομή στη ζωή του, στους δασκάλους του και σημειώνει: «Οι πράξεις του Αλέξανδρου αναδεικνύουν τις πολλές πλευρές του μύθου. Μόλις 20 χρονών, καταφέρνει να φτιάξει ένα σχέδιο, που γενικά οι Έλληνες αλλά και ιδιαίτερα ο πατέρας του ο Φίλιππος της Μακεδονίας ονειρεύονταν καιρό: να τιμωρήσουν τους Πέρσες οι οποίοι ενάμιση αιώνα πριν εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέστρεψαν την Ακρόπολη στην Αθήνα» .

Το άρθρο υπογραμμίζει πως η έκθεση φέρει τον τίτλο ‘Ο Μέγας Αλέξανδρος και το άνοιγμα του κόσμου - Οι πολιτισμοί της Ασίας αλλάζουν και σκοπός της είναι να δείξει πως αυτές οι τεράστιες εκτάσεις της Ανατολής άνοιξαν με την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: