Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Kατευθείαν φυλακή οι φοροφυγάδες

Kατευθείαν φυλακή οι φοροφυγάδες

του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να δημοσιοποιεί από εδώ και στο εξής τα εισοδήματα όσων μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μηχανικών και επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν, τώρα το οικονομικό επιτελείο δέχεται πλέον εισηγήσεις να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή, καθιστώντας τη μη καταβολή του ΦΠΑ κακούργημα.

Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, που είναι υπέρ αυτής της άποψης, αποκαλύπτει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»: «Δεν θα αγνοήσουμε οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - οποιοδήποτε μέτρο κριθεί ότι είναι λογικό, δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό».

Μπορεί σήμερα η φοροδιαφυγή να είναι ήδη ποινικό αδίκημα για ποσά άνω των 90.000 ευρώ, όμως οδηγεί σε εξαγοράσιμες μικρές ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, αν και οι υφιστάμενες διατάξεις είναι αυστηρές, εντούτοις στην πράξη δεν εφαρμόζονται, επειδή οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται οδηγούνται σε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα το αδίκημα να παύει να είναι ποινικό.

Ετσι, λοιπόν, τώρα στο υπουργείο λένε ότι θέλουν να κλείσουν αυτό το «παράθυρο» μέσω του οποίου διαφεύγουν τις αυστηρές ποινές του νόμου οι φοροφυγάδες. Οι εισηγήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εάν τελικώς γίνουν αποδεκτές, θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ετοιμαστεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου του 2010.

Ποιες κυρώσεις ισχύουν σήμερα

Σύμφωνα πάντως με την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία όμως δεν τηρείται, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

n Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

n Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

Ευθύνες και σε ορκωτούς λογιστές

Στο πλαίσιο του κυνηγητού της φοροδιαφυγής δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο που θα καταλογίζει ευθύνες σε υπαλλήλους και ορκωτούς λογιστές οι οποίοι θα παραβαίνουν τα καθήκοντά τους και θα αλλοιώνουν οικονομικά δεδομένα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: