Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

E.E: «Λύση τώρα» με τα Σκόπια

Όλι Ρεν:

«Λύση για το θέμα της ονομασίας μέσα στον Δεκέμβριο», ζήτησε ο Επίτροπος για τη διεύρυνση ΄Ολι Ρεν κατά την πρώτη συνεδρίαση της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» ενόψει διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, αλλά και της συνάντησης Παπανδρέου - Γκρουέφσκι την Παρασκευή στις Πρέσπες.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών στην μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η συμφωνία για το όνομα είναι περίπου δεδομένη και το μόνο πρόβλημα είναι το εύρος εφαρμογής της, δηλαδή το αν θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) όπως απαιτεί η Αθήνα ή μόνο στις διμερείς σχέσεις, όπως ζητούν τα Σκόπια.

«Πιστεύω ότι το να βρεθεί ονομασία για τα Σκόπια είναι το πιο εύκολο» δηλώνει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης στην Deutsche Welle. «Αυτό θα γίνει σε πέντε λεπτά, γιατί τις θέσεις μας τις ξέρουμε όλοι. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε τη χρήση της erga omnes ή αν τα Σκόπια θα έχουν μία ειδική χρήση στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό συζητείται, αυτό είναι το δύσκολο θέμα κι εκεί μάλλον θα χρειαστεί πιο πολύς χρόνος».

Πολλά εξαρτώνται από την αυριανή συνάντηση στις Πρέσπες;

Γ. Χατζημαρκάκης: Γ. Χατζημαρκάκης: "το δύσκολο είναι η χρήση του ονόματος"Ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι έχει ήδη οριστεί συνάντηση του Νίκολα Γκρουέφσκι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον στις Πρέσπες σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας:

«Στις 2 Δεκεμβρίου έχουμε ένα ραντεβού του κ.Γκρουέφσκι με τον κ.Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Επιτροπής. Βέβαια θα χρειαστούμε ένα αποτέλεσμα στις Πρέσπες. Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα, δεν θα συναντηθούν», δηλώνει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής.

Επισήμως οι Πρέσπες φιλοξενούν μία άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με θέμα την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΄Αννυ Ποδηματά επιμένει στον άτυπο χαρακτήρα της συνάντησης, αλλά συμφωνεί ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δηλώνει πάντως ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να προκύψει υπό πίεση:

«Το θέμα είναι να αξιοποιήσουμε το momentum που έχει δημιουργηθεί» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Δεν θα χαθεί κατά τη γνώμη μου αυτό το momentum σε 10 μέρες. Αν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση να φτάσουμε σε μία λύση δεν χάθηκε ο κόσμος αν μας πάρει δύο ή τρεις ή τέσσερις μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Περιμέναμε 17 χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμα...»

Υπό πίεση η Ελλάδα;

Ντ. Πακ: Ντ. Πακ: "Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και περιμένουμε από την Ελλάδα να βρει λύση"Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν διαφορετική άποψη: ζητούν άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και θεωρούν την Ελλάδα υπεύθυνη για την εκκρεμότητα του ονόματος. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Γερμανίδας Ντόρις Πακ, η οποία εδώ και είκοσι χρόνια συμμετέχει σε αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις του με χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης:

«Το ζήτημα του ονόματος μπορεί να συζητηθεί παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» τονίζει η Ντόρις Πακ στην Deutsche Welle. «Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να παραμένει η χώρα αυτή εκτός Ε.Ε., όπως έγινε με το ΝΑΤΟ. Είναι άδικο και επιπλέον προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και περιμένουμε από την Ελλάδα να βρει μία λύση...»

«Η λύση δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα», αντιτείνει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου. Και καλεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν προς την Ελλάδα την ίδια αλληλεγγύη που είχαν επιφυλάξει πρόσφατα στη Σλοβενία:

«Όταν η Ελλάδα επενδύει για τους κάθετους άξονες χρήματα, για τεράστιες λεωφόρους που θα περάσουν μέσα από τη χώρα της FYROM, ενώ την ίδια στιγμή η FYROM θέλει να το ονομάσει αυτό «Μέγας Αλέξανδρος» με ελληνικά χρήματα, είναι φυσικό να προκαλεί με τη συμπεριφορά της αντανακλαστικά και πιθανόν να προκαλεί και στην Ελλάδα εθνικιστικές εξάρσεις. Κι απ’ την άλλη έχουμε το παράδειγμα της Κροατίας, η οποία για να μπει στην Ε.Ε. συμφώνησε να παραχωρήσει έδαφος στη Σλοβενία. Δηλαδή δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτός που θέλει να μπει, πρέπει να δει ότι υπάρχει και μία αλληλεγγύη μεταξύ των υπαρχόντων κρατών - μελών... »

1 σχόλιο:

Worth Bet είπε...

http://worthbet.blogspot.com

to diaforetiko stoixhma!

rixte mia matia!!