Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ DANS ME ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη διαφθορά στη Βουλγαρία περιέχει η «απόρρητη» έκθεση της DANS για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Δεν λείπουν και οι αναφορές στην Ελλάδα και στη δραστηριότητα Ελλήνων διπλωματών.

Ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της έκθεσης αναφορικά με την Ελλάδα και τη διασυνοριακή εγκληματικότητα. Αναφέρεται η παράνομη εμπορία βρεφών από τη Βουλγαρία με στόχο την υιοθεσία τους στην Ελλάδα αλλά και η παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Στις 69 σελίδες της έκθεσης συναντά κανείς πολλές αναφορές στη δραστηριότητα Ελλήνων επιχειρηματιών και διπλωματών στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τους πολιτιστικούς συλλόγους των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, τους οποίους χρηματοδοτεί και στους οποίους έχει διαθέσει 6 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ελληνικά.

Αναφέρεται επίσης στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΙΕΠ) στη Βουλγαρία και διακρίνει προσπάθειές του ΙΕΠ -από τις αρχές του χρόνου- να επηρεάσει Βούλγαρους φοιτητές που σπουδάζουν ελληνικά.

Οι Έλληνες διπλωμάτες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας, και τη δραστηριότητα μιας τουρκικής οργάνωσης που επιδιώκει να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους Ελλάδας και Βουλγαρίας, επισημαίνει σε διάφορα σημεία του κειμένου η DANS.

Στα «ελληνικά συμφραζόμενα» συναντά κανείς διαπιστώσεις και για την συνεργασία με τη Ρωσία στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και τη διαμάχη με τη FYROM για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: