Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Τουρκία Δέσμευση Ερντογάν για παροχή τουρκικής υπηκοότητας στους ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα μπορούν να αποκτούν την τουρκική υπηκοότητα για τη διευκόλυνση της αποστολής τους», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας «Εθνικός Κήρυκας» αποκάλυψε στις 6/11/2009 ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός προτίθεται να περιλάβει τη ρύθμιση αυτή ανάμεσα στα άλλα μέτρα, με τα οποία θα διευκολυνθεί η λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η δέσμευση Ερντογάν διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Aγκυρα, τον Ιανουάριο του 2008, του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Η ίδια διαβεβαίωση δόθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκιπο, το Σεπτέμβριο. Ο Πατριάρχης σε επιστολή του προς τους μητροπολίτες του Οικουμενικού θρόνου, ανά τον κόσμο, ανέφερε την υπόσχεση Ερντογάν και τους ενθάρρυνε να ζητήσουν και να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα, παράλληλα με όποια άλλη υπηκοότητα έχουν σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την άρση των ανησυχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε σχέση με την εκλογή νέου Πατριάρχου και την ομαλή λειτουργία του μεγάλου θρησκευτικού αυτού θεσμού στην ιστορική έδρα του, στην Κωνσταντινούπολη.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: