Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥ
ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αποζημίωση σε υπάλληλο για χρήση προσωπικών του δεδομένωνhttp://www.protothema.gr

της Βασιλικής Κόκκαλη

Η χρήση προσωπικών δεδομένων κοστίζει! Ο Αρειος Πάγος υποχρέωσε τράπεζα να αποζημιώσει πελάτη της με το ποσό των 8.000 ευρώ επειδή χρησιμοποίησε προσωπικά του δεδομένα σε δικαστική διένεξη. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είχε ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να υποστεί «ηθική βλάβη προς αποκατάσταση της οποίας πρέπει να επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση».

Η δικαστική διένεξη ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή του υπαλλήλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να του επιδικαστεί αποζημίωση μετά την αποχώρησή του από την εργασία του. Στη δίκη που ακολούθησε, η δικηγόρος της τράπεζας προσκόμισε στο δικαστήριο αποσπάσματα του ατομικού βιβλιαρίου του υπαλλήλου, από τα οποία προέκυπτε εκτός από την ηλικία κ.λπ. ότι είχε λάβει άδειες λόγω ζακχαρώδους διαβήτη, ιλίγγων, άγχους και για νευροφυτική δυστονία (κινητική διαταραχή) με ψυχογενείς αντιδράσεις κ.λπ.

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τον υπάλληλο και έκρινε με βάση τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 9) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι «η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων πρέπει να πραγματοποιείται με θεμιτά μέσα και με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων στον χώρο της εργασίας και γενικότερα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: