Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Νέοι πολιτικοί και παλιά τζάκια




Η βάση της παράταξης μάλλον δυσκολεύεται να καταλάβει πώς μπορούν να συνυπάρξουν νέοι πολιτικοί και παλιά τζάκια σε μια πολιτική πρόταση που θα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Και «κουμπώνεται» ακόμη πιο πολύ, όταν της θέτουν διλήμματα του τύπου «θέλουμε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας;».
Κόμμα εξουσίας ήταν η Νέα Δημοκρατία, αφού είχε πάρει και δεύτερη εντολή από τον Ελληνικό Λαό τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Κώστας Καραμανλής. Και ακόμη δεν έχει δοθεί πειστική εξήγηση στη βάση της παράταξης από τον ίδιο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που συνηγόρησαν ένθερμα για την ομαδική εκλογική αυτοκτονία, ενώ διαβεβαίωναν προηγουμένως ότι πρόθεσή τους ήταν να εξαντλήσουν την τετραετία, αν το ΠΑΣΟΚ δεν επέμενε στην πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη λήξη της πρώτης θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Τώρα η Ντόρα Μπακογιάννη, που συνηγόρησε υπέρ των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, οι οποίες κατέληξαν σε μια επονείδιστη ήττα, και τα στελέχη που τη στηρίζουν θέτουν το δίλημμα στους Νεοδημοκράτες: «Θέλουμε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας;»! Και αναρωτιούνται εύλογα οι Νεοδημοκράτες: Μα, όταν είσαι κυβέρνηση και αποφασίζεις να αυτοκτονήσεις πολιτικά, πώς θα μπορέσεις να ξανακάνεις τη Ν.Δ. «κόμμα εξουσίας» και να παρουσιάσεις αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, για να σε ξαναψηφίσει ο Ελληνικός Λαός;
Από χθες στο στρατόπεδο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δείχνουν να έχουν αναθαρρήσει και να υπολογίζουν ότι θα ανακόψουν το ισχυρό ρεύμα υπέρ του Αντ. Σαμαρά μετά την ανακοίνωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου ότι στηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη, «για να ξαναβρεί τον βηματισμό της η Νέα Δημοκρατία». Θεωρούν ότι θα είναι καθοριστική η συμβολή του στον επικοινωνιακό τομέα και πως ασκεί σημαντική επιρροή στα νεώτερα μέλη της παράταξης.
Νωρίτερα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επικοινώνησε με τον Αντ. Σαμαρά και τον Δημ. Αβραμόπουλο και τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν έκρυψε τις φιλίες του, «όμως την κρίσιμη στιγμή πρέπει να ξεπερνιούνται τα προσωπικά θέματα και ο πολιτικός να βλέπει μπροστά».
Όπως είπε, η πρότασή του λαμβάνει υπόψη την προοπτική διακυβέρνησης που πρέπει να έχει η Ν.Δ. Και επεσήμανε ότι «θέλουμε η παράταξη να έχει παρόν και μέλλον». Φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τις ευχαριστίες της στον Άρη Σπηλιωτόπουλο πρόβαλε και το δίλημμα «θέλουμε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας;», προφανώς για να υπογραμμίσει ότι αποτελεί την «εγγύηση» πως η Ν.Δ., αν εκλεγεί πρόεδρός της, θα είναι «κόμμα εξουσίας».
Περίεργα πράγματα και μπερδεμένα: Η Ντόρα Μπακογιάννη, που υπερθεμάτισε για τις πρόωρες εκλογές, την πράξη πολιτικής αυτοκτονίας, παρουσιάζεται τώρα ως η μοναδική «εγγύηση» ότι θα δώσει προοπτική κόμματος εξουσίας στη Ν.Δ. (αφού συνέβαλε στην καταβαράθρωσή της). Και ο νέος πολιτικός, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι τη στηρίζει, αφού έλαβε προηγουμένως υπόψη την προοπτική διακυβέρνησης που προφανώς βλέπει στο πρόσωπό της και το ότι, όπως είπε, οι δικές του θέσεις έχουν συμπεριληφθεί στο μανιφέστο της. Ένα είναι βέβαιο: Θα τα ξεδιαλύνει όλα η βάση της παράταξης με την ψήφο της. Και όλα δείχνουν ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Η βάση θα κρίνει αν προηγείται η πίστη στις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες ή εκείνο που μετράει είναι η «διαχείριση» και η νομή της εξουσίας από τα μέλη μιας άλλης «κλειστής ροτόντας»…

του Γ. Τράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: