Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ


Ο Γκολντχάγκεν προκαλεί με νέο βιβλίο για τις γενοκτονίες

DW-WORLD.DE

Το διάστημα αυτό ο Ντάνιελ Γκολντχάγκεν είναι συνεχώς σε περιοδείες. Στο Λος Άντζελες μίλησε για το ολοκαύτωμα, μετά στην Ουάσιγκτον και τις ημέρες αυτές κάνει περιοδεία στη Γερμανία και την Αυστρία, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο. Το θέμα του είναι η γενοκτονία. Ποιά είναι τα αίτια που την προκαλούν, πως μπορεί να αποτραπεί. Και όπως πάντα έτσι και τώρα προκαλεί με τις θέσεις που διατυπώνει. "Τα Ηνωμένα Έθνη μάλλον διευκολύνουν τις γενοκτονίες παρά τις αποτρέπουν», λέει. «Ο ΟΗΕ είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να εμποδίζει την επέμβαση ξένων δυνάμεων. Η κρατική κυριαρχία είναι απαράβατη αρχή. Αυτό σημαίνει ότι πολιτικοί δυνάστες μπορούν εντός των συνόρων της χώρας τους να σκοτώνουν ασύστολα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Όσο θα παραμένει ο ΟΗΕ χωρίς ριζική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να παρακάμπτεται".

Απλός θεατής η διεθνής κοινότητα Ντ.Γκολντχάγκεν, Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ντ.Γκολντχάγκεν, "Χειρότερο κι από τον πόλεμο"

Στις 700 σελίδες του βιβλίου ο Γκολντχάγκεν αναλύει τις γενοκτονίες του τρέχοντος και του προηγούμενου αιώνα. Των κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη, τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, την εκστρατεία του Σαντάμ Χουσείν για την εξολόθρευση των Κούρδων στο Ιράκ. Ταξίδευσε στη Γουατεμάλα, στη Βοσνία στη Ρουάντα, μίλησε με θύματα και θύτες, αναζητώντας τα κοινά χαρακτηριστικά. Διαπιστώνει ότι "εκεί που υπάρχει μίσος και σύγκρουση είναι και η αρχή για μαζική εξόντωση και γενοκτονία, γιατί αυτοί που έχουν την εξουσία επιλέγουν μια πολιτική εξολόθρευσης για να επιτύχουν τους στόχους τους".

Για τον Ντάνιελ Γκολντχάγκεν υπάρχει ένας βασικός υπαίτιος: η διεθνής κοινότητα. "Μέχρι τώρα η διεθνής κοινότητα ήταν απλός θεατής κάθε φορά που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Αφρική εξολοθρεύονταν από τα καθεστώτα", λέει ο Γκολντχάγκεν,

Να βομβαρδιστεί το Σουδάν Ο πρόεδρος του Σουδάν Αλ ΜπασίρBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος του Σουδάν Αλ Μπασίρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το αναποτελεσματικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που με ένα βέτο παραλύει και μετατρέπεται σε μία λέσχη συζητήσεων. Για τον ιστορικό που του αρέσει να προκαλεί, η γενοκτονία είναι χειρότερη από τον πόλεμο. Στον πόλεμο ισχύει το δίκαιο του πολέμου που επιτρέπει στο θύτη να σκοτώνει, λέει και χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Σουδάν. Κατ΄ αρχήν «το Σουδάν πρέπει να αποκλειστεί από όλους τους διεθνείς θεσμούς. Μετά θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις και να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις. Να βομβαρδιστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Σουδάν μέχρις ότου σταματήσουν τις επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό".

Επικήρυξη των εγκληματιών ηγετών Μνημείο για τη γενοκτονία έξω από την πρωτεύουσα της Ρουάντας ΚιγκάλιBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μνημείο για τη γενοκτονία έξω από την πρωτεύουσα της Ρουάντας Κιγκάλι

Το πρόβλημα για τον Γκολντχάγκεν είναι η έλλειψη αρωγής από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Η διεθνής κοινότητα έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει. Ζητά ως εκ τούτου ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης, έτσι ώστε να γίνεται παρέμβαση με τα πρώτα δείγματα μιας γενοκτονίας. Παράλληλα έχει και μία συγκεκριμένη πρόταση για τους εγκληματίες πολιτικούς ηγέτες. "Ρώτησα τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ρουάντα, Ταρκίσε Καρουγκαράμα: αν είχαν επικηρυχθεί κορυφαία στελέχη των Χούτου στην αρχή της γενοκτονίας θα αποτρέπονταν η εξολόθρευση 800.000 Τούτσι, και μου είπε: χωρίς αμφιβολία!"

Ο Ντάνιελ Γκολντχάνγκεν θέτει επίκαιρα, καίρια ερωτήματα, αμφιλεγόμενες είναι οι απαντήσεις που δίνει, σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσουν για μία ακόμα φορά αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.

Stefanie Duckstein / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: