Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ανησυχίες για τους μαθητικούς υπολογιστές

Εκφράζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εκφράζει την ανησυχία του για τους φορητούς υπολογιστές που δόθηκαν στους μαθητές της A' Γυμνασίου στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψηφιακή Τάξη", καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεν πληρούν τους θεμελιώδεις κανόνες ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών αυτής της ηλικίας στο Διαδίκτυο.

Το Κέντρο επισημαίνει ότι εκτός του εκπαιδευτικού υλικού που περιλαμβάνει, ο υπολογιστής είναι εφοδιασμένος μεν με λογισμικό προστασίας, ωστόσο η ρύθμισή του απαιτεί γνώσεις τις οποίες κατά κανόνα δεν έχουν ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές.

Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι υπολογιστές δεν ευνοούν τον γονεϊκό έλεγχο, δεδομένης της φορητότητάς τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυνατότητα χρήσης του, ακόμα και στο σχολικό περιβάλλον, για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που αφορούν την μαθησιακή διαδικασία, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους πρόσβασης σε παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, ανάπτυξης συμπτωμάτων "εθισμού" στο Διαδίκτυο, σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού κ.λπ.

Οι ερευνητές του Κέντρου επισημαίνουν ότι μέσω μαθητικών υπολογιστών μπόρεσαν με μεγάλη ευκολία να εισέλθουν σε ιστοσελίδες με επιβλαβές περιεχόμενο, όπως π.χ. πορνογραφικό υλικό.

WWW.SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: