Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η τρίτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου

Ένας άνδρας στη Βιρτζίνια που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για φόνο επέλεξε να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα.

Ο 60χρονος Λάρι Έλιοτ είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την δολοφονία μιας γυναίκας 25 ετών και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία του 30χρονου συντρόφου της, αν και το όπλο με το οποίο έγιναν οι φόνοι δε βρέθηκε ποτέ. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Έλιοτ επέμενε ότι ήταν αθώος.

Ο Έλιοτ επέλεξε να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα, πράγμα πολύ σπάνιο μετά τη γενίκευση των εκτελέσεων με θανατηφόρο ένεση στις 35 πολιτείες όπου επιβάλλεται η θανατική ποινή, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πιο ανώδυνη για τους καταδικασθέντες.

Η Βιρτζίνια είναι, μετά το Τέξας, η αμερικανική πολιτεία όπου επιβάλλονται οι περισσότερες θανατικές ποινές και εκτελούνται οι περισσότεροι κρατούμενοι μετά την επαναφορά της δυνατότητας της επιβολής της εσχάτης των ποινών από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, το 1976.

Ο Έλιοτ είναι ο 3ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην πολιτεία από τις αρχές της χρονιάς και ο 105ος από το 1976. Την 10η Νοεμβρίου, οι αρχές στη Βιρτζίνια εκτέλεσαν το Τζον Μουχάμαντ, το λεγόμενο "σνάιπερ" [ελεύθερο σκοπευτή].



Δεν υπάρχουν σχόλια: