Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ


Οσοι έχουν ως μητρική ή γνωρίζουν να ομιλούν ως ξένη γλώσσα τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα ή τα Ποντιακά και ενδιαφέρονται να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού (http://www.opengov.gr/home) για την στελέχωση διαφόρων θέσεων του Δημοσίου μπορούν να το δηλώσουν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διορισμό εκπαιδευτικών στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης της Xώρας» (κλικ εδώ https://apps.opengov.gr/ypepth/app/select_office.php) και επιλέξτε τυχαία όποια θέλετε από τις προτεινόμενες θέσεις και μετά πατήστε το κουμπί που γράφει «Συνέχεια» στο κάτω μέρος της οθόνης. Στη φόρμα που θα ακολουθήσει επιλέξτε την καρτέλα «Γλώσσες» και κάντε κλικ με το ποντίκι πάνω στα πεδία ‘Μητρική γλώσσα’ και ‘Ξένη γλώσσα’ για να δείτε όλο τον κατάλογο με τις προτεινόμενες ξένες γλώσσες. Μεταξύ αυτών θα βρείτε την Αρβανίτικη, την Βλάχικη και τα Ποντιακά.

clip_image002[6]

Βεβαίως, είναι θετικό το γεγονός ότι τρεις από τις Ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα αναγράφονται ως επιλογή σε επίσημη αίτηση, παρόλο που η προκήρυξη δεν αναφέρει το πως θα αποδείξουν τη γλωσσομάθειά τους όσοι δηλώσουν τις συγκεκριμένες γλώσσες δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε εκδίδονταιimage σχετικά πιστοποιητικά όπως συμβαίνει π.χ. με το Lower και το Proficiency για την Αγγλική γλώσσα.

Πάντως για πρώτη φορά καταγράφονται σε έντυπο και μάλιστα επίσημο σε ηλεκτρονική μορφή μερικές απο τις Ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες ως ξεχωριστές από την Ελληνική.

Όμως, είναι αρνητικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι άλλες τρεις (τουλάχιστον) από τις Ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα δεν αναγράφονται ως επιλογή στην αίτηση: Η Μακεδονική, η Πομακική, και τα Τσιγγάνικα οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Ειδικά η Μακεδονική γλώσσα δεν αναγράφεται ούτε ως «Σλαβομακεδονικά» παρά το γεγονός οτι ως όρος τα «Σλαβομακεδονικά» είναι αποδεκτός στην Ελλάδα.

Η Μακεδονική γλώσσα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Υπάρχουν έδρες Μακεδονικής γλώσσας σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ κορυφαία διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ειδήσεις και στη μακεδονική γλώσσα όπως το Βρεττανικό BBC http://www.bbc.co.uk/macedonian, η Γερμανική Dеutshe Welle, http://www.dw-world.de/dw/0,,637,00.html και η Φωνή της Αμερικής http://www.voanews.com/macedonian κάτι που δεν συμβαίνει με καμμιά από τις άλλες τρεις Ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα που συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο. Από τις Ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα μόνο η Μακεδονική τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής.

Στο πνεύμα των αρχών των ίσων αποστάσεων και της ίσης αποδοχής όλων των Ολιγότερων ομιλούμενων γλωσσών εντός της ελληνικής επικράτειας επιβάλλεται να συμπεριληφθούν όλες!

Με την ευκαιρία και μια γνωστοποίηση: Πρόσφατα, στις 25 Αυγούστου 2009, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του internet google συμπεριέλαβε τη Μακεδονική γλώσσα στο εργαλείο μεταφράσεων google (google translate utility) όπου οι ντόπιοι Μακεδόνες στην Ελλάδα μπορούμε πλέον να μεταφράζουμε λέξεις, προτάσεις και ολόκληρα κείμενα από τα Ελληνικά προς τα Μακεδονικά και αντίστροφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://translate.google.com/translate_t?hl=el#.

Δεν υπάρχουν σχόλια: