Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Παραδόθηκαν οκτώ Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία




Οκτώ Κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας με βάση τους στο Ιράκ παραδόθηκαν, και έγιναν η δεύτερη ομάδα που παραδίδεται στις τουρκικές αρχές αφότου η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον Ιούλιο να ενισχύσει τα πολιτικά δικαιώματα για να τεθεί τέρμα στην 25χρονη διένεξη που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους, από το 1984.

Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανακρίθηκαν από εισαγγελέα στο Ντιγιάρμπακιρ μετά από την παράδοσή τους την Τετάρτη στην πόλη Σιλόπη στην τουρκική πλευρά των συνόρων με το Ιράκ,ανέφεραν δικαστικοί αξιωματούχοι.

Η ομάδα δραπέτευσε από στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, αψηφώντας τις εντολές ηγετών των ανταρτών, όπου είχαν βάσεις οι περισσότεροι από τους περίπου 3.000 αυτονομιστές αντάρτες και ανέφεραν προς τις αρχές ότι «ένας μεγάλος αριθμός» άλλων ανταρτών θέλει να επιστρέψει στην Τουρκία, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Όταν οκτώ μέλη του PKK επέστρεψαν στην Τουρκία με άδεια του PKK στις 19 Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν στα σύνορα να τους υποδεχθούν, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του PKK. Αυτές οι
σκηνές ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει περαιτέρω επιστροφές με την έγκριση του PKK που θέλει την πλήρη αμνηστία όλων των ανταρτών και των ηγετών τους πριν παραδώσει τα όπλα. Ο Ερντογάν και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκλείσει μία τέτοια αμνηστία.

http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: