Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Άνω - κάτω η δυναστεία για τα δισ. της κληρονομιάς


Ανιέλι: αντιμέτωποι στο δικαστήριο η κόρη του και ο εγγονός του



Η μητέρα στρέφεται εναντίον του γιου και της υπόλοιπης οικογένειας, λέγοντας ότι την εξαπάτησαν στην κληρονομιά. Η συνέχεια στην πικρή οικογενειακή διένεξη γύρω από την κληρονομιά του Τζάνι Ανιέλι, του εκλιπόντος προέδρου της Fiat, θα δοθεί αυτή την εβδομάδα σε δικαστήριο του Τορίνο. Διακυβεύονται το κύρος της δυναστείας και μια περιουσία πολλών δισ. ευρώ.

Η υπόθεση φέρει αντιμέτωπους τον εγγονό του Ανιέλι, τον Τζον Ελκάν, αντιπρόεδρο του ομίλου, και την υπόλοιπη οικογένεια εναντίον της μητέρας του, της Μαργκερίτα Ανιέλι ντε Πάλεν, η οποία πιστεύει πως αποκλείστηκε δολίως από μεγάλο μέρος της περιουσίας του πατέρα της. Υποστηρίζει πως ο Τζάνι Ανιέλι, ο οποίος πέθανε το 2003 σε ηλικία 81 ετών, είχε κρύψει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο εξωτερικό και πως εκείνη εξαπατήθηκε από τους συμβούλους του ώστε να λάβει μόνο 1,35 δισ. ευρώ. Υποστηρίζει πως της απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, μαρίνες στη γαλλική Ριβιέρα, πολυτελή διαμερίσματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, πολύτιμοι πίνακες και μετοχές. O Τζάνι Ανιέλι ήταν ένα είδος ανεπίσημου βασιλιά της Ιταλίας. Κυβέρνησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε από τη Fiat και τη Ferrari, μέχρι τράπεζες, εφημερίδες, τον αμπελώνα του Chateau Μargaux και τη Γιουβέντους. Στις ερωμένες του περιλαμβάνονταν η Τζάκυ Κέννεντυ και οι ηθοποιοί Ρίτα Χέιγουορθ και Αννίτα Έκμπεργκ.

Ο Ελκάν, 33 χρονών σήμερα, επελέγη από τον ίδιο τον Ανιέλι όταν ήταν μόλις 21 ετών ως κληρονόμος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, αφού η πρώτη επιλογή του επιχειρηματία, ο ανιψιός του Τζοβανίνο, πέθανε το 1997 από καρκίνο. Η γιαγιά του Ελκάν και μητέρα της 53χρονης Μαργκερίτα, η Μαρέλα, πήρε το μέρος του, όπως και ο μικρότερος αδελφός του, ο Λάπο, ο οποίος παραλίγο να πεθάνει το 2005 από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης στο σπίτι μιας εκδιδόμενης τρανσέξουαλ. Η Μαργκερίτα έχει στραφεί δικαστικά εναντίον τριών από τους συμβούλους του Ανιέλι. «Κάποιοι πήραν όμηρους τους γιους μου», είπε. «Αν δεν ήμουν δυνατή ψυχικά, θα είχα πηδήσει από μια γέφυρα όπως έκανε ο αδελφός μου», πρόσθεσε αναφερόμενη στον μοναδικό γιο του Ανιέλι, τον Εντοάρντο, που αυτοκτόνησε το 2000.

Οι κατηγορίες της Μαργκερίτα έκαναν τους Ιταλούς εφοριακούς να αρχίσουν έρευνα για την περιουσία του Ανιέλι, υποστηρίζοντας ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ μπορεί να έχει κρυφτεί στην Ελβετία για να αποφευχθεί ο φόρος κληρονομιάς. Ο Ελκάν απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές και υπερασπίστηκε τον παππού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: