Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές στη συνταγογράφηση

Νομοσχέδιο με στόχο αλλαγές πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου, με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας. Προβλέπονται η επαναφορά και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων. Επίσης οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περίπου 6.000 φάρμακα, για τα οποία προβλέπεται ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, επανατιμολόγησή τους και μείωση της τιμής των ακριβών σκευασμάτων που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατάργηση της λίστας από την προηγούμενη κυβέρνηση επέφερε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ, μιλώντας για μέτρα που αποβλέπουν σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας και πρόνοιας και οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων και σε νέες περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετος και ο ΣΥΡΙΖΑ που διαβλέπει απόπειρα εξοικονόμησης πόρων με τον περιορισμό της πρόσβασης των ασφαλισμένων στα φάρμακα που χρειάζονται.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια: