Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μείωση της ποινής του πλοιάρχου τού «Εξπρές Σάμινα» προτάθηκε στον Αρειο Πάγο


Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ.Κονταξής πρότεινε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αφαιρεθεί μία κατηγορία αδικημάτων σε βάρος του πλοιάρχου του «Εξπρές Σάμινα», Β. Γιαννακή και κατά συνέπεια να μειωθεί και η ποινή του. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο προσάραξε στην βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου και στην συνέχεια βυθίστηκε, με συνέπεια να χαθούν 80 ζωές.

Ο πλοίαρχος Β.Γιαννακής είχε καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά σε κάθειρξη 12 ετών. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε παραπέμψει ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος να κριθεί εάν για τον πλοίαρχο Γιαννακή υπάρχει πραγματική συρροή εγκλημάτων όπως έχει δεχθεί το Εφετείο ή «φαινομενική συρροή», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος με αποτέλεσμα τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σωματικών βλαβών από αμέλεια που βαρύνεται να απορροφούνται από το βασικό έγκλημα της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ο Αθ.Κονταξής ανέφερε ότι το Εφετείο εσφαλμένα απέδωσε τις κατηγορίες στον Β.Γιαννακή, καθώς δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας.

Ο αντεισαγγελέας είπε ότι πρέπει να αφαιρεθεί από τον Γιαννακή η κατηγορία για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: