Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ακόμα και στις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις η «οροφή» της Ντόρας είναι το 30%

ntorampakogianniΌλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ προτιμά την κα Μπακογιάννη. Πρακτικά πρόκειται για ένα μειοψηφικό ρεύμα, έναντι του Καραμανλισμού, ο οποίος κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Η εμφάνιση πολλών υποθετικών υποψηφίων για την διεκδίκηση της αρχηγίας στοχεύει στην αλλοίωση της πραγματικότητας και της διαστρέβλωση της αλήθειας

Το 2007 μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ και την άμεση εκδήλωση του ενδιαφέροντος του Βαγγέλη Βενιζέλου προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του Κινήματος, κάποιες δημοσκοπήσεις σαν έτοιμες από καιρό κατέγραφαν τις τάσεις που κυριαρχούσαν στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν σαφή υπεροχή του Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τελικά επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, ενώ ήταν εμφανής η διάθεση κάποιων κέντρων διαμόρφωσης της κοινής γνώμης να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπερ του κ. Βενιζέλου. Στην πορεία οι πρώτες δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Σήμερα μετά την εκλογική της συντριβή, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί come back στην εσωστρέφεια. Το «πάθημα» του Ευάγγελου Βενιζέλου έγινε πάθημα και «κακό προηγούμενο» για όλους τους επίδοξους ηγήτορες των κομματικών μηχανισμών και των πολιτικών φορέων εξουσίας. Με εξαίρεση τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εξεδήλωσε αμέσως και αιφνιδιαστικά ενδιαφέρον να αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οι υπόλοιποι υποψήφιοι υπήρξαν προσεκτικοί. Βέβαια, οι υποψηφιότητες των κ Σαμαρά, Μπακογιάννη και Αβραμόπουλου υπήρξαν εξαρχής περίπου δεδομένες.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους καταγράφοντας σαφή υπεροχή της κας Μπακογιάννη έναντι των υπολοίπων πιθανών ενδιαφερόμενων για την διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ.

Η τελευταία δημοσκόπηση, εκείνη της που διενέργησε η εταιρεία FOCUS για λογαριασμό της εφημερίδας Real News εμφανίζει την κα Ντόρα Μπακογιάννη ως την επικρατέστερη για την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, αφού στην προτίμηση των ερωτώμενων καταλαμβάνει το 30%, ενώ ακολουθούν με 15,7% ο Αντώνης Σαμαράς, με 14,7% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 14,1%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,7%, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 7,5% και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 1,9%.

Εντύπωση προκαλεί ότι στους πιθανούς υποψηφίους συμπεριλαμβάνεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία. Την ίδια εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν τους κ. Σπηλιωτόπουλο και Στυλιανίδη. Για ποιον λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό, σε κατά παραγγελία δημοσκόπηση μιας εφημερίδας που λέγεται έντονα ότι «τα έχει βρει» με την κα Μπακογιάννη; Εδώ και λίγο καιρό λέγεται ότι ο εκδότης της Real News κ. Νίκος Χατζηνικολάου έχει πραγματοποιήσει deal με την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Ρητορικό λοιπόν το ερώτημα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ προτιμά την κα Μπακογιάννη. Πρακτικά πρόκειται για ένα μειοψηφικό ρεύμα, έναντι του Καραμανλισμού, ο οποίος κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Η εμφάνιση πολλών υποθετικών υποψηφίων για την διεκδίκηση της αρχηγίας στοχεύει στην αλλοίωση της πραγματικότητας και της διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με τον καταστατικό χάρτη των συσχετισμών μέσα στην Νέα Δημοκρατία με στόχο να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, κυρίως εκείνοι που θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και να δημιουργηθεί ψυχολογικό αβαντάζ στο στρατόπεδο της κας Μπακογιάννη.

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ ο τελικός συνυποψήφιος της κας Μπακογιάννη πιθανότατα θα κερδίσει το μεγαλύτερο τμήμα των Καραμανλικών, οι οποίοι πάντοτε θεωρούν τον «μητσοτακισμό» ξένο σώμα εντός της Νέας Δημοκρατίας, μιας παράταξης βαθιά «καραμανλικής», κυρίως ως προς το σύστημα διαχρονικών αξιών που πρεσβεύει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα καταγραφόταν η προτίμηση των ερωτώμενων από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αν εμφανίζονταν δύο υποψήφιοι. Σίγουρα κάποιοι διαδραματίζουν το ρόλο του «λαγού». Προς το παρόν είναι εμφανής ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφουν την εικονική πραγματικότητα πολυδιάσπασης του «καραμανλισμού», την ίδια ώρα που το «ταβάνι» της κας Μπακογιάννη είναι το 30%.

Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι παραγγέλνουν, τώρα, τις δημοσκοπήσεις μόνο ρητορικό μπορεί να είναι. Επόμενος αρχηγός της ΝΔ, ανεξάρτητα από όσα ακούγονται περί deal Καραμανλή – Μπακογιάννη ή παράδοσης του «δακτυλιδιού» και διακινούνται από κέντρα της εγχώριας διαπλοκής τα οποία είναι γνωστό σε ποιο πρόσωπο παρέχουν στήριξη, θα είναι εκείνος που θα πάρει με το μέρος του τον κύριο όγκο του ισχυρότατου «καραμανλικού» μπλοκ. Μέχρι τότε η μάχη θα είναι σκληρή και μέχρι έστω και αν οι δημοσκοπήσεις θα επιχειρούν την δημιουργία τεχνητού κλίματος υπέρ της κας Μπακογιάννη

Πηγή: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: