Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Νέα καταγγελία για το αιματηρό επεισόδιο του 2007




Η εταιρία Blackwater κατέβαλε πληρωμές ύψους περίπου 1 εκατ. δολαρίων σε στελέχη της κυβέρνησης του Ιράκ για να εξαγοράσει τη στήριξη ή τη σιωπή τους και να καταπνίξει δυνητικές επικρίσεις μετά το μακελειό του 2007 στη Βαγδάτη, όπως αποκάλυψε την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Το Σεπτέμβριο του 2007 άνδρες της Blackwater άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον 14 Ιρακινούς αμάχους στην πλατεία Νισούρ - γεγονός που πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ.

Τέσσερα πρώην στελέχη της διεύθυνσης της επιχείρησης είπαν σε συνεντεύξεις τους στους Times ότι ενέκριναν τις πληρωμές τον Δεκέμβριο του 2007 αλλά δε γνώριζαν εάν τα χρήματα θα παραδίδονταν σε Ιρακινούς αξιωματούχους προσωπικά ή την ταυτότητα των αποδεκτών τους.

Η πρακτική της εταιρίας -που βάσει του νόμου στις ΗΠΑ θα κρινόταν παράνομη- δημιούργησε έντονη διχογνωμία στις τάξεις της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαθέσιμος εκπρόσωπος της εταιρίας, που είναι σήμερα γνωστή ως Xe Services, για σχόλια όσον αφορά τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Τα τέσσερα στελέχη της Blackwater -δυο εκ των οποίων έλαβαν τα ίδια μέρος στις συζητήσεις για τις πληρωμές- αποχώρησαν από την εταιρία διότι διαφώνησαν με τις πρακτικές της, ανέφερε το δημοσίευμα των Times.

Η Στέισι ΝτεΛιούκ, εκπρόσωπος της εταιρίας, είπε στην εφημερίδα ότι οι καταγγελίες αυτές είναι «αβάσιμες» και πρόσθεσε ότι δε θα προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με τα πρώην στελέχη της.

Ένας εργαζόμενος της εταιρίας ομολόγησε, σε δικαστήριο των ΗΠΑ, την ενοχή του στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, ενώ άλλοι 5 αναμένουν να δικαστούν το 2010 για ανθρωποκτονίες και άλλα εγκλήματα. Η εταιρία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Η Blackwater είχε γίνει στόχος της οργής πολλών Ιρακινών πριν το 2007 λόγω της δράσης της στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι είχε αποκαλέσει το επεισόδιο του 2007 «σφαγή» και διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε τη σύμβαση με την εταιρία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο πως ζήτησε από την εταιρία να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στο διπλωματικό της προσωπικό στο Ιράκ διότι η εταιρία που προσελήφθη για να την αντικαταστήσει δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει.

Η Xe Services, ενημερώθηκε τον Ιανουάριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η σύμβασή της στο Ιράκ δε θα ανανεωθεί. Η Blackwater είχε έσοδα 600 εκατ. δολαρίων το 2008, εκ των οποίων εξασφάλισε το ένα τρίτο από συμβάσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία Αμερικανών διπλωματών σε εμπόλεμες ζώνες.

www.ant1online.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: