Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Manchester United: 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1958 ΜΟΝΑΧΟ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ








Η δημοφιλέστερη ομάδα στον κόσμο πενθεί. Σαν σήμερα πριν 52 χρόνια, γραφόταν με... αίμα η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 το δημιούργημα του Σερ Ματ Μπάσμπι που μεσουρανούσε για σχεδόν μια δεκαετία 1948 -58, καταστράφηκε.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ από το Βελιγράδι, συνετρίβη, με αποτέλεσμα οκτώ βασικά στελέχη της ομάδας να περάσουν στην αιωνιότητα. Στην ιστορία, η 6η Φεβρουαρίου του 58 έμεινε ως η ημέρα που μια ομάδα χάθηκε...

Η ιστορία εκείνης της ομάδας, αρχίζει το 1948. Η Μάντσεστερ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν άσχημο, με αποτέλεσμα δύο από τους καλύτερους παίκτες της, οι Τζόνι Μόρις και Τσάρλι Μίτεν, να φύγουν. Πολλοί θεωρούσαν πως η ομάδα δεν θα τα κατάφερνε χωρίς αυτούς τους δύο, αλλά όσοι πίστεψαν στον προπονητή Ματ Μπάσμπι (ανέλαβε την ομάδα το 1945), δικαιώθηκαν στη συνέχεια.

Το σχέδιο του Σκωτσέζου, ήταν να προωθήσει στην ανδρική ομάδα πιτσιρικάδες, πράγμα το οποίο εφάρμοσε από τη σεζόν 1951-52, όταν στο ντεμπούτο των Τζάκι Μπλαντσφλάουερ και Ρότζερ Μπιρν, τα 'μωρά του Μπάσμπι' όπως έμειναν στην ιστορία, κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 41 χρόνια. Η συγκεκριμένη τακτική συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με νέους παίκτες που προέρχονταν από τα φυτώρια της ομάδας, να στελεχώνουν την ανδρών και στη συνέχεια να γίνονται πρωταγωνιστές.

Πολλά παιχνίδια της Μάντσεστερ εκείνη την περίοδο, ήταν συναρπαστικά, αλλά ίσως κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της 1ης Φεβρουαρίου του 1958, όταν οι μπέμπηδες πέτυχαν μεγάλη νίκη στο Χάιμπουρι επί της Αρσεναλ με 4-3, μπροστά σε 63.500 θεατές. Η ομάδα του Ματ Μπάσμπι, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 3-0, δέχθηκε την ισοφάριση 3-3 στο δεύτερο μέρος, για να πάρει τελικά τη νίκη λίγο πριν τη λήξη του αγώνα χάρη σε γκολ του Ντένις Βιολέτ. Ηταν η τελευταία παράσταση εντός συνόρων, λίγο πριν την τραγωδία.

Λίγες μέρες αργότερα, η Μάντσεστερ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Πήρε ισοπαλία 3-3 και σε συνδυασμό με τη νίκη της 2-1 στον πρώτο αγώνα, προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Στην επιστροφή, το αεροπλάνο των αερογραμμών 'BEA' με την επωνυμία 'Elisabeth', προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Μόναχο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν άσχημες, αφού το χιόνι που έπεφτε είχε παγώσει τον αεροδιάδρομο. Δύο φορές ο πιλότος του αεροσκάφους, προσπάθησε να το απογειώσει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η τρίτη αποδείχθηκε και φαρμακερή.

Στις 15:04, (ώρα Αγγλίας στην οποία είναι σταματημένο για πάντα το ρολόι στο Ολντ Τράφορντ) ένα ξαφνικό πρόβλημα στους κινητήρες οδήγησε την Μάντσεστερ στο θάνατο. Το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω σε σπίτια και τυλίχθηκε στις φλόγες. Από τους 42 επιβαίνοντες, διασώθηκαν ως εκ θαύματος οι 16. Επτά παίκτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο (Ρότζερ Μπιρν, Εντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Τζεφ Μπεντ και Λίαμ Γουίλαν), ενώ το τελευταίο θύμα της τραγωδίας, ο Ντάνκαν Εντουαρντς υπέκυψε στα τραύματά του 15 μέρες αργότερα. Την ζωή τους έχασαν επίσης 3 στελέχη της ομάδας, 8 δημοσιογράφοι, τα 4 μέλη του πληρώματος και 3 επιβάτες. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ο Μπάσμπι, ο Γκρεγκ, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Φλάουερ.

Ενα κεφάλαιο είχε κλείσει, ένα άλλο άνοιγε στην ιστορία. Κανείς δεν πίστευε πως η Μάντσεστερ θα μπορούσε να ορθοποδήσει και να πρωταγωνιστήσει ξανά. Σε πείσμα όλων αυτών που είχαν άλλη άποψη, ο Μπάσμπι ζήτησε διορία 10 χρόνων για να φέρει τους κόκκινους διάβολους στην κορυφή της Ευρώπης. Παρά το τραγικό συμβάν η Μάντσεστερ κατάφερε το ακατόρθωτο. Εφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1958, ενώ κατέλαβε την 2η θέση στο πρωτάθλημα της σεζόν 1959-60. Ο Ματ Μπάσμπι, είχε ήδη αρχίσει να χτίζει την ομάδα της επόμενης δεκαετίας με νέους... μπέμπηδες. Μια ομάδα που θα σάρωνε τους τίτλους και θα καταξιωνόταν στην Γηραιά Ηπειρο.

Τα λόγια του σκωτσέζου προπονητή ήταν προφητικά, καθώς στις 28 Μαϊου του 1968, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, οι κόκκινοι διάβολοι με δύο γκολ του διασωθέντα Μπόμπι Τσάρλτον νίκησαν 4-1 στην παράταση την Μπενφίκα και έγραψαν ιστορία καθώς έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα, που πάτησε στο... Εβερεστ της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Eκείνη τη χρονιά ο Μπάσμπι πήρε και τον τίτλο του Σερ, ενώ το 1969 σταμάτησε την προπονητική.

Περάσαν 31 χρόνια από τότε, όταν ένας άλλος σκωτσέζος, ο Αλεξ Φέργκιουσον έγινε Σερ με μια επίσης θρυλική ομάδα, που έκανε το τρεμπλ το 1999, κατακτώντας για δεύτερη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Ο τελικός της 26ης Μαϊου του 1999 ήταν, ίσως, ο συγκλονιστικότερος της διοργάνωσης, αφού οι μπέμπηδες με δύο γκολ στις καθυστερήσεις νίκησαν 2-1 την Μπάγερν και σήκωσαν το τρόπαιο στον ουρανό της Βαρκελώνης.


Κάποιοι είπαν ότι τους το χρωστούσε ο Θεός, κάποιοι άλλοι απλά δάκρυσαν...

Την ημέρα μνήμης για τους φίλους της Γιουνάιτεντ διαλέγουν οι μεγάλοι τους αντίπαλοι, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτυ, για να τους προκαλέσουν, μιμούμενοι την πτώση και τη συντριβή του αεροπλάνου. Ανάλογα μακάβρια αστεία από τους οπαδούς της «Σίτυ» γίνονται και στα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: