Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Στην αντεπίθεση περνά ο Εφραίμ


Υποβάλλει αγωγές, κινεί διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων σε όποιον τον θίγει, ενώ έχει το τεκμήριο της αθωότητας
Έτσι την τελευταία στιγμή δεν παρέλασε άρμα σε καρναβαλικές εκδηλώσεις όπου παράλληλα με την όλη διαπόμπευση στο σενάριο ήταν να καεί το ικρίωμά του στην πυρά!

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Νέα τακτική αποφασίζει να κρατήσει ο καθηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ενώ το σκάνδαλο πλέον περνά από την αγωνία της διύλισής του από τη νέα εξεταστική επιτροπή, αφού το περιβάλλον του, αλλά και το καινούργιο νομικό οπλοστάσιο του μιλούν για μια υπόθεση που «θα ξεφουσκώσει χωρίς επιλήψιμα χαρακτηριστικά και που καλείται να συγκρουστεί με ένα σύστημα που θα πρέπει να αυτοδιαψευστεί όταν πάνω της οικοδομήθηκαν πολιτικά κι άλλα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν συγκυριακά ένα κλίμα».

Πάντως ο πατέρας Εφραίμ που καλείται στις 18 του μηνός να αντιμετωπίσει την ποινική δικαιοσύνη εκ νέου στην κατ’ έφεση δίκη της Κομοτηνής στο Εφετείο Θράκης μαζί με τον μοναχό Αρσένιο και την εφέτη Μαρία Ψάλτη δίκη που όπως είναι φυσικό θα απασχολήσει όλα τα ΜΜΕ κεντρικά και τοπικά, ενώ αναμένεται να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπεράσπισής του ακόμη να υπάρξει ίσως και η ταυτοπρόσωπη εμφάνισή του, ενώ στο πρωτόδικο δικαστήριο παρέστη μόνο δια των συνηγόρων του.
Η άποψη που κυριαρχεί είναι η δίκη να εκδικαστεί και να μην υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα αναβολής εκτός απροόπτου.

Πάντως για την αντιμετώπιση του καταιγισμού αναφορών σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, σε αφιερώματα του Τύπου, ραδιοφωνικές, δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, σατυρικές ή άλλες αναφορές απ’ όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχει αναλάβει ένα ειδικό τιμ που κατευθύνεται από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας την συλλογή όλου αυτού του υλικού και αναλόγως αν είναι επιλήψιμο υπερβαίνοντας τα όρια της κριτικής να ασκούνται ένδικα μέσα μηνύσεις και αγωγές κατά πάντων.

Αυτή είναι μια μορφή άμυνας σε όσα όλο αυτό το διάστημα γίνονται σε βάρος της μονής και των συγκεκριμένων προσώπων που από την άμυνα αποφάσισαν να βγουν στην επίθεση.


Μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκε ένα ογκωδέστατο υλικό που καταλαμβάνει 120 giga, που πρακτικά σημαίνει 185 γεμάτα cd! Το υλικό αυτό ανατέθηκε σε εταιρία 20 ατόμων για να απομαγνητοφωνηθεί και να περάσει από …κόσκινο.
Η διαδικασία των αγωγών και των ασφαλιστικών μέτρων έχει ξεκινήσει. Θυμίζουμε ότι πέρυσι αυτή η κίνηση ήταν αφορμή ώστε την τελευταία στιγμή δεν παρέλασε άρμα σε καρναβαλικές εκδηλώσεις όπου παράλληλα με την όλη διαπόμπευση στο σενάριο ήταν να καεί το ικρίωμά του Εφραίμ στην πυρά!

ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πάντως άνθρωποι από το περιβάλλον του Εφραίμ για τη νέα γραμμή που υιοθετείται τόνιζαν: «Οι εξελίξεις ήταν απρόβλεπτες για μας τους μοναχούς. Αντέξαμε τα πάντα, μας έβρισαν, μας εξευτέλισαν, μας είχαν βορρά των ΜΜΕ γυρίσαμε το ένα μάγουλο, γυρίσαμε και το άλλο για τα ραπίσματα που δεχθήκαμε, κάνουν εξεταστική επιτροπή, έχουν δικογραφίες θα πρέπει κι εμείς να αμυνθούμε.

Θα αναζητήσουμε την δικαίωσή μας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν δεν υπάρξει στα ελληνικά», θα πουν. Πάντως ο καθηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου υποστηρίζει την αθωότητά του και διατηρεί την κοινοβιακή κοινότητα ορκισμένη στο πρόσωπό του λέγοντας ότι όσα βγαίνουν για το πρόσωπό του είναι τεχνητά.

Έρχεται τακτικότατα στο μετόχι του Πόρτο Λάγους, όπου συλλειτουργεί και μιλά με τον κόσμο που συρρέει μαζικά κάθε φορά στο μετόχι όταν πληροφορείται την παρουσία του.


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΑΤΗΡ ΝΗΦΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ


Αυτές τις ημέρες από το μετόχι του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Παντάνασσας απουσιάζει ο υπεύθυνος μοναχός πατήρ Νήφων που με το έργο που αναπτύσσει στις φυλακές Κομοτηνής, αλλά και στην κοινωνία της Θράκης στηρίζοντας νέους ανθρώπους, πονεμένες και αδύναμες οικογένειες με ένα έργο απτό και καθημερινό προσελκύει όλο και περισσότερους πιστούς που έχουν κλειστά τα αυτιά τους σε όσα λέγονται και γράφονται.

Ο πατήρ Νήφων είναι στην Κύπρο στηρίζοντας την οικογένεια του Άντη Χατζηκωστή του άνανδρα δολοφονημένου εκδότη και ιδιοκτήτη του εκεί τηλεοπτικού σταθμού μια και ήταν πνευματικοπαίδι του.


ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ 5ΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Πάντως διαφορετικό σκηνικό αναμένεται να υπάρξει στην δίκη της Κομοτηνής που θα γίνει κατ’ έφεση στην υπόθεση που στις 10 Οκτωβρίου είχε απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες. Θυμίζουμε την απόφαση της φυλάκισης 15 μηνών για παράβαση καθήκοντος ως προς την δικαστή εφέτη Μαρία Ψάλτη με την μη έκδοση απόφασης στην αγωγή της Μονής και της παραβίασης δικαστικού απορρήτου, ενώ για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές καταδικάστηκαν οι μοναχοί.

Τότε ο μοναχός Αρσένιος άκουσε με στωϊκότητα την ποινή μετρώντας τους κόμπους από το κομποσχοίνι του, ενώ η δικαστής ήταν φανερά έκπληκτη με την ποινή, λέγοντας στους δικούς της ότι είναι αθώα και μη μπορώντας να κατανοήσει την καταδίκη. Δικηγόροι ήταν οι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Στέργιος Γιαλάογλου, Αλέξ. Κωστάρα και Φώτης Κρομμύδας, Τάκης Μιχαλιόλας που μάλλον δεν θα υπάρχουν σε τέτοια έκταση στην δίκη του Φεβρουαρίου.


«Μία καταδίκη για μας τους χριστιανούς δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα στεφάνι μαρτυρίου στο κεφάλι μας», είχε πει τότε ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης από τους παπαροκάδες, που βρισκόταν όλες αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο.

Το επίσημο δελτίο Τύπου για την εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» με θέμα την Μονή Βατοπαιδίου

Δημοσιεύουμε το επίσημο δελτίο Τύπου που στάλθηκε για την εκπομπή αθέατος κόσμος που δείχνει ότι τελικά οι απαντήσεις και οι άλλες αντιδράσεις για όσα λέγονται ή γράφονται ξεκίνησε ως πρακτική.

«Στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010, προβλήθηκαν βίντεο κι έλαβαν χώρα συζητήσεις μεταξύ του δημοσιογράφου παρουσιαστή Κώστα Χαρδαβέλα και των προσκεκλημένων του, που περιελάμβαναν ισχυρισμούς και δηλώσεις που συνιστούν αήθη, υβριστική και συκοφαντική επίθεση σε βάρος του ηγούμενου της Ι.Μ Βατοπαιδίου Αγ. Όρους Γέροντος Εφραίμ, του μοναχού πατρός Αρσενίου και της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής με στόχο να πληγεί η τιμή και η υπόληψή τους.

Με στόχο να πληγεί η τιμή και η υπόληψη των δύο Πατέρων, χρησιμοποιήθηκαν απόλυτα αναληθείς ισχυρισμοί και καταφρονητικά σχόλια περί:
1. δήθεν σκανδαλώδους εκποίησης κελιών,
2. δήθεν «κτηνώδους» διωγμού μοναχών,
3. δήθεν ανθελληνικών πρακτικών,
4. δήθεν καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου,
5. δήθεν αιφνιδίων θανάτων με υπαιτιότητα τού Γέροντα Εφραίμ καί
6. δήθεν ύπαρξης κατηγοριών περί παιδεραστίας.

Είναι προφανές ότι το δημοσιογραφικό καθήκον για ενημέρωση του κοινού και το δικαίωμα άσκησης κριτικής δεν νομιμοποιεί την προσβολή της τιμής και της υπόληψης των δύο Πατέρων μέσα από τη βάναυση κακοποίηση της αλήθειας και τον απολύτως απαράδεκτο τρόπο παρουσίασης των γεγονότων διαστρεβλωμένων, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Όλα αυτά μαρτυρούν πως πρόθεση δεν ήταν η πληροφόρηση του κοινού, αλλά αποκλειστικά η κατασκευή εντυπώσεων, η δυσφήμιση και η κατασυκοφάντηση των δύο Πατέρων.

Για τους λόγους αυτούς εδόθησαν εντολές στους πληρεξουσίους δικηγόρους για άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή συνιστά άσκηση αναφαίρετου δικαιώματος αλλά και καθήκοντος των δύο Πατέρων που είναι αποφασισμένοι να κάνουν χρήση κάθε νόμιμου μέσου πού διαθέτουν ώστε επί τέλους να λάμψει η αλήθεια μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου αυτή έχει βάναυσα παραποιηθεί με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τον διασυρμό της ίδιας της Ι.Μ. Βατοπαιδίου η οποία αποτελεί φάρο Χριστιανικής διακονίας και πολιτισμού.

Οι νομικοί σύμβουλοι των αγίων Πατέρων δεν προτίθενται να δημοσιοποιήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία της αλήθειας των όσων θα αποδειχθούν δικαστικώς, αλλά δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι αδιάσειστων αποδείξεων περί της αθωότητος των αγίων Πατέρων, από τις οποίες άλλωστε και οι ίδιοι έχουν πεισθεί.

Αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι για την ενημέρωση είναι η Δικηγορική Εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης και συνεταίροι.
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2010»

ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: