Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκο




Επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε υπέρ της πατρίδος στα Ιμια, στις 31 Ιανουαρίου 1996, τέλεσε ο Δήμος Πειραιά.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Στην εκδήλωση μίλησε ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκερλές Δημήτρης, ο οποίος τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι,

Από το 1996 και κάθε χρόνο που τιμούμε τη μνήμη των τριών μας παλικαριών, που έδωσαν τη ζωή τους στα Ίμια, οι μνήμες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, παραμένουν ακέραια.
Είναι σαν να μην πέρασε ούτε μέρα, από κείνο τη βραδιά που τα τρία Ελληνόπουλα κράτησαν ψηλά τη σημαία, κράτησαν ψηλά την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού.
Και η φόρτιση της μνήμης γίνεται ακόμη εντονότερη φέτος που η σημερινή μας εκδήλωση μνήμης και τιμής συμπίπτει ακριβώς με την ημέρα εκείνη, 31 Ιανουαρίου του 1996.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι στιγμές πράγματι στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, που γράφτηκαν στην κυριολεξία από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση μιας χούφτας ανθρώπων, που λειτούργησαν ως σπίθα για να ξυπνήσουν κοιμισμένες και εφησυχασμένες συνειδήσεις.
Και όσο μάλιστα η προκλητικότητα των γειτόνων μας μεγαλώνει, με αποκορύφωμα τα όσα αποκαλύφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, για τα όσα σχεδίαζε το βαθύ κράτος της Άγκυρας, με σκηνοθετημένο επεισόδιο στο Αιγαίο, επιβεβαιώνουν ότι τίποτε από όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ δεν ήταν τυχαία και συμπτωματικά.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που στήνονται στο Αιγαίο, με την αυξημένη και προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας επιβεβαιώνουν την στρατηγική μας επιλογή που βασίζεται στο δίπολο: προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τη μια και τη χάραξη ανεξάρτητης και αδέσμευτης εθνικής εξωτερικής πολιτικής από την άλλη.

Η συμπεριφορά των γειτόνων μας δείχνει ότι παρά τις προθέσεις των δυο λαών να συνυπάρξουν και να ζήσουν ειρηνικά κάποιοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την όποια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, για να πετύχουν τους στόχους τους.

Γι΄ αυτό πιστεύω ότι αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο, εξαιτίας και μιας πρωτοφανούς συμπεριφοράς συμμάχων και φίλων στην οικονομική δύσκολη συγκυρία που περνάμε, πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και σε εθνική συνεννόηση.
Φίλες και Φίλοι,

Τα τρία Ελληνόπουλα που χάθηκαν στα Ίμια, ο αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, ο αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, είναι ήρωες της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε ούτε στιγμή και να παραδειγματιζόμαστε όχι μόνο από το δικό τους ήθος, αλλά και από το ήθος των οικογενειών τους.
Τα τρία αυτά παλικάρια μας κληροδότησαν την ιστορική ευθύνη μιας εξωτερικής πολιτικής που δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή ελληνικού χώρου, που δεν χαρίζει τίποτε, που τραβά τη διαχωριστική γραμμή στο σημείο εκείνο που συνδυάζει την εθνική περηφάνια, με την συνεννόηση με τους γύρω λαούς. Η κληρονομιά τους, είναι ακριβώς σε αυτό το λεπτό σημείο που διαχωρίζει τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό.

Γιατί πατριώτες είναι αυτοί που τις κρίσιμες στιγμές λένε με τις πράξεις τους το ΟΧΙ και όχι μόνο με τα λόγια, όταν είναι όλα εύκολα. Γιατί πατριωτισμός είναι καθημερινή πρακτική και όχι υπερφίαλα λόγια. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τον τόπο σου και την πατρίδα σου. Να τη σέβεσαι και όχι με κάθε ευκαιρία να βρίσκεις το μικρό και το λίγο για να την πληγώνεις. Να στέκεσαι πάνω από τη μιζέρια και να δηλώνεις περήφανος που είσαι Έλληνας. Μόνο τότε πράγματι μπορεί να αλλάξουν νοοτροπίες και να σε σεβαστούν φίλοι και εχθροί.

Ας πάψουμε πια να προβάλλουμε την Ελλάδα της δυστυχίας, της γκρίνιας, του λίγου. Ας βρούμε σύμβολα αγώνα και αυτοθυσίας. Θετικά παραδείγματα που θα αναδεικνύουν το καλό αυτού του τόπου.


Φίλες και φίλοι,


Πορεία της χώρας μας ήταν και είναι να ανοίγουμε την πόρτα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνεται σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να είμαστε ξεκάθαροι προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτό το δρόμο μας έδειξε ο ηρωισμός του αντιπλοίαρχου Βλαχάκου, του Μανιάτη στην ψυχή, του Πειραιώτη συμπολίτη μας και των δυο άλλων παιδιών. Ο Παναγιώτης, ο Χριστόδουλος, ο Έκτορας, μας έδωσαν αρχές και αξίες να πορευόμαστε.

Μας υπενθύμισαν έναν άγραφο κανόνα ηθικής και πραγματικού πατριωτισμού.
Ο Βλαχάκος και οι συμπολεμιστές του έφυγαν ωραίοι σαν ήλιοι, ωραίοι σαν μύθος. Έμειναν στην Ιστορία και θα είναι πάντα στην καρδιά και στη μνήμη μας. Δεν τους ξεχνούμε. Γι΄ αυτό τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε. Γι΄ αυτό και όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν θα λένε πάντα για σας: Τέτοιους βγάζει το Έθνος μας. Αιωνία σου η μνήμη Παναγιώτη, αιωνία σας η μνήμη παλικάρια της Ελλάδας.»

Ο αδελφός του Παναγιώτη Βλαχάκου και Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος, σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε το Δήμο Πειραιά, για την σεμνή τελετή που πραγματοποιεί στη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, καθώς επίσης και τους παρευρισκόμενους, που 14 χρόνια τώρα δεν ξεχνούν την θυσία των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης Γιάννης, οι πρώην Yφυπουργοί και Bουλευτές κ.κ. Καμμένος Πάνος, Μιχαλολιάκος Βασίλης, Νεράτζης Αναστάσιος, εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ, ο πρώην Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Ρουμπίνη Ανδριοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Ρεσβάνης Κώστας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κ. Νικολαράκος Πέτρος, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου και αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.


Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αβραμίδης Τάκης, Δάφνη Μπόκοτα, Δημήτρης Βρόντος, Γιάννης Μπενέτος.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Σπυρίδων Σπύρος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλεξανδρίδης Λάζαρος, Κώστας Κατσαφάδος, Τζοβάνα Φραγκούλη, Ευαγγελία Αγαλοπούλου, Βασιλάκη Ρένα,
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βουράκης Βασίλης, Αντωνάτος Δημήτρης, Κάρλες Τάσος, Νίκος Λεγάκης, Γιάννης Βουτσινάς, Μανωλάκος Κυριάκος,
ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης,
η Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Σταυρούλα Καρύδη,
ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Χονδροκούκης Παρασκευάς, συγγενείς του Παναγιώτη Βλαχάκου και πλήθος κόσμου.



ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ... ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: