Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σκληραίνουν πιο πολύ τη στάση τους οι αγρότες

Σε σκλήρυνση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν, από χθες, οι αγρότες, με ένταση των μπλόκων ακόμα και σε παρακαμπτήριες οδούς και επέκτασή τους στην Πελοπόννησο, ενώ άκαρπη απέβη μια ακόμα μαραθώνια συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, με τους εκπροσώπους της Νέας Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, που εκπροσωπεί 12 μπλόκα από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Για σήμερα, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, που μπήκαν και αυτοί στο χορό των κινητοποιήσεων, προετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στην κα Μπατζελή, στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Στη χθεσινή συνάντηση, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέμεινε για άλλη μια φορά στην άρνηση καταβολής οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, ενώ στο αίτημα για χορήγηση εθνικών ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεων, που είναι σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο, τουλάχιστον στους κτηνοτρόφους, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Στο αίτημα για άμεση καταβολή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης του 2009, μετά την ολοκλήρωση -όπως τουλάχιστον η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε- της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, η κα Μπατζελή κάλεσε τους αγρότες να κάνουν υπομονή μερικές εβδομάδες, γιατί, όπως είπε, δεν διακινδυνεύει την επιβολή προστίμων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι η ψηφιοποίηση έχει ολοκληρωθεί μόνο στα χαρτιά.

Αποδεκτές από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, έγιναν μόνο δύο προτάσεις τους: Η μία αφορά στη σύνταξη Μητρώου Αγροτών και η δεύτερη στη σύνταξη Μητρώου Εμπόρων, στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική.

«Εσφιξαν» τα μπλόκα

Πάντως, από χθες το πρωί και προτού ολοκληρωθεί η συνάντηση, οι αγρότες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με ένταση στους αποκλεισμούς τόσο των εθνικών όσο και των παρακαμπτηρίων οδών. Μάλιστα, στο μπλόκο του Προμαχώνα, διεκόπη πλήρως η διέλευση των Ι.Χ. επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων από και προς τη Βουλγαρία (για τα φορτηγά αυτοκίνητα παραμένει κλειστό από την Κυριακή το απόγευμα).

Στη Θεσσαλία, πέρα από συνεχές κλείσιμο των κόμβων Νίκαιας και Μικροθηβών, κλειστός παρέμενε, μέχρι αργά το βράδυ, και ο παρακαμπτήριος δρόμος Λάρισας - Αγιάς.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχώρησαν και οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου, κλείνοντας και παραδρόμους, ενώ προειδοποιητικά, όπως ανακοινώθηκε, έκλεισε ο κόμβος της εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας με το δρόμο Λαμίας - Αμφισσας στο 200ό χλμ., σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων.

Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του μπλόκου στον κόμβο των Θερμοπυλών. Παράλληλα, «έσφιξαν» τα μπλόκα στην παλιά εθνική οδό Σερρών - Καβάλας, στη γέφυρα του Στρυμόνα, και η εθνική οδός στα Κερδύλλια.

Επέκταση στην Πελοπόννησο

Για πρώτη φορά ύστερα από 15 μέρες (αφότου αποχώρησε το μπλόκο στη Στέρνα και στη γέφυρα του Ευρώτα), κινητοποιήσεις είχαμε χθες στην Πελοπόννησο και, συγκεκριμένα, στην Αχαΐα, με αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου σε δύο σημεία: Στον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής και στο ύψος της Κοινότητας Σαγέικα, στο Δήμο Μόβρης.

Σήμερα, προγραμματίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας, στο ύψος της Νέδας Μεσσηνίας, ενώ αύριο θα ξαναστηθεί το μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

Η ΑΤΕbank

Στο μεταξύ, με μια γενικόλογη και αόριστη ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΑTEbank γνωστοποίησε χθες ότι «θα εξετάσει με ευρύτητα και κατανόηση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχεται, εντός των υφιστάμενων πλαισίων, των διαδικασιών και των κανόνων ανταγωνισμού του τραπεζικού συστήματος, είτε για χορήγηση δανείων στους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις ή αύξηση των ορίων χρηματοδότησής τους, είτε για παροχή διευκολύνσεων για αποπληρωμών των οφειλών τους», χωρίς πάντως να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις.

«Προορισμός ο διαχωρισμός»

«Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός σε κατά κύριο και μη επάγγελμα των αγροτών. Ομως, εκεί πρέπει να φθάσουμε. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη από τους άλλους», δήλωσε, προχθές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η διαχωρισμός προϋποθέτει Μητρώο Αγροτών, το οποίο η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα συνταχθεί. Ομως, Μητρώο Αγροτών υπάρχει. Συντάχθηκε το 1997, επί υπουργίας Στέφανου Τζουμάκα, από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκτοτε, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ούτε «επικαιροποιήθηκε». Πέραν του Μητρώου, υπάρχει και το 1 εκατ. εγγραφών στο ΟΣΔΕ.

Στοιχεία υπάρχουν, η πολιτική απόφαση απομένει. Πάντως, ας ξεχάσουν, όσοι ζητούν το διαχωρισμό, τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Αυτές δίνονται σε εκείνους που έχουν ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης και επιλέξιμη γη, ανεξάρτητα επαγγέλματος.

Το ίδιο γίνεται και με τα κοινοτικά πρόγραμμα. Απομένουν, λοιπόν, τα εθνικά μέτρα, ήτοι: Επιστροφή ΦΠΑ ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, φορολογία, αποζημιώσεις, επιδοτούμενα επιτόκια δανείων.

Ας τα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που όμως δεν υπερβαίνουν τους 200.000 με 250.000 άτομα. Ας σκεφτούν, μόνο, οι υποστηρικτές του μέτρου, κατά πόσον συμφέρει στη νέα διαπραγμάτευση για το μέλλον της ΚΑΠ να εμφανιστεί η χώρα μας με ελάχιστο αριθμό αγροτών.

www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: