Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αμερικανοί κατηγορούνται για απαγωγή παιδιών στην Αϊτή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Αιτής για την τύχη των δέκα Αμερικανών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να μεταφέρουν παιδιά έξω από το νησί της Καραϊβικής, το οποίο στις 12 Ιανουαρίου επλήγη από ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλιντον.

Οι Αμερικανοί συνελήφθησαν την προηγούμενη Παρασκευή ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στον Άγιο Δομίνικο ένα λεωφορείο με 33 παιδιά για τα οποία είπαν ότι είναι ορφανά.

Η Χ. Κλίντον είπε για πρώτη φορά ότι οι δυο κυβερνήσεις συζητούν την περίπτωση των Αμερικανών.Η Ουάσιγκτον πρωτοστατεί στην εκστρατεία για την ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού, ο οποίος κατέστρεψε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αϊτής, Ζαν Μαρί Μπελερίν, προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 200.000 ανθρώπων,

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν εμπλακεί σε παράνομη διακίνηση παιδιών και λένε ότι απλώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν μερικά από τα χιλιάδες ορφανά τα οποία έμειναν μόνα και εγκαταλελειμμένα μετά από το σεισμό.

Στελέχη της κυβέρνησης της Αϊτής λένε ότι οι κρατούμενοι Αμερικανοί δεν είχαν κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι τα παιδιά ήταν ορφανά και καμία επίσημη άδεια να τα πάρουν έξω από την χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα αντιμετωπίζει κατηγορίες απαγωγής.

Ο αϊτινός δικηγόρος των δέκα, Έντουαρντ Κοκ, κάνει λόγο για «θύματα σκευωρίας», που ενορχηστρώθηκε από τοπικό πάστορα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ορφανοτροφείο του καταστράφηκε και δεν είχε τα μέσα να συνεχίσει να παρέχει τροφή και στέγη στα 33 παιδιά.

Μετά το σεισμό, η κυβέρνηση της Αϊτής έκανε πιο αυστηρούς τους κανόνες υιοθεσίας λέγοντας ότι φοβάται πως ασυνείδητοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την καταστροφή παίρνοντας μυστηριωδώς μακριά τα πιο ευπρόσβλητα παιδιά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πληροφορίες για διακίνηση ανηλίκων και ακόμη και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: