Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η εξουσία διαφθείρει ή απλώς έλκει τους ρέποντες στη διαφθορά;

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
papanikolaou.konstantinos@gmail.com

Ένα μεγάλο ερώτημα που ασφαλώς δεν θα απαντηθεί από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Δεν θα τεθεί καν, διότι η απάντησή του διαγράφει αυτομάτως την αξιοπιστία οποιασδήποτε ηγεσίας.

Την απάντηση τη δίνει επιστημονικό πείραμα όπως περιγράφει το «Psychological Science». Ζητήθηκε από φοιτητές να γράψουν για μια περίοδο στη ζωή τους που να βρέθηκαν σε θέση μεγάλης ή ελαχίστης εξουσίας (ας βαφτίσουμε τους πρώτους «εξουσιαστές» και τους δεύτερους «ανίσχυρους») και αφού χωρίσθηκαν σε δύο αντίστοιχες ομάδες ρωτήθηκαν πόσο αποδεκτό είναι για κάποιον τρίτο να διαπράξει φοροδιαφυγή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξουσιαστές συμπεριφέρονται υποκριτικά. Ήταν εύγλωττα:

Οι εξουσιαστές βαθμολόγησαν τους (άλλους) φοροφυγάδες με χαμηλούς βαθμούς ηθικής, ενώ στον εαυτό τους έβαλαν υψηλούς. Στην ιδία περίπτωση, οι ανίσχυροι ήταν πιο σκληροί με τους εαυτούς τους: έβαλαν στους άλλους υψηλότερο βαθμό και στους εαυτούς τους χαμηλότερο.

Τα πορίσματα δείχνουν ότι οι εξουσιαστές συμπεριφέρονται υποκριτικά, καταδικάζοντας τα παραπτώματα των άλλων περισσότερο από τα δικά τους…


Ένα άλλο πείραμα κατέδειξε ότι οι εξουσιαστές, όχι μόνο καταστρατηγούν το σύστημα, αλλά επιπλέον θεωρούν ότι δικαιούνται να το καταστρατηγούν! Ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ηθικότητα κάποιου που βρίσκει ένα ποδήλατο και το ιδιοποιείται αντί να το παραδώσει στην αστυνομία… Επίσης ρωτήθηκαν αν πραγματικά χρειαζόντουσαν ένα ποδήλατο, τι πιθανότητα θα έδιναν στους εαυτούς τους να το παραδώσουν ή να το κρατήσουν…

Οι εξουσιαστές επέδειξαν ηθική υποκρισία… Βαθμολόγησαν τους άλλους χαμηλά για την κλοπή ενώ επεφύλαξαν για τον εαυτό τους ένα υψηλό βαθμό ηθικής.

Με δυο λόγια οι εξουσιαστές, που θεωρούν ότι δικαιούνται την εξουσία, παραβιάζουν τους κανόνες όχι μόνο γιατί μπορούν, αλλά και γιατί θεωρούν ότι… το δικαιούνται! Η αίσθηση «το δικαιούμαι» είναι κομβική για να κατανοήσουμε την αθέμιτη συμπεριφορά των υψηλή ιστάμενων.

Αν στη Βουλή τώρα, οι ερευνώντες τα σκάνδαλα εξουσιαστές ήθελαν την αλήθεια, θα ξεκινούσαν από έρευνα των λόγων της διαφθοράς των εξουσιαστών και δε θα έμεναν σε περιπτωσιολογία παραγεγραμμένων, με αποφάσεις τους, ευθυνών.


Αντίθετα τώρα αποδεικνύουν πόσο κάλπικη είναι η έρευνα που υπόσχονται, αφού αντί να νομοθετήσουν απλά την ασυλία όποιου «δώσει» πολιτικούς δωρολήπτες στη Δικαιοσύνη, «ερευνούν» αυτά που πολύ καλά ξέρουν και συγκαλύπτουν, για να διατηρείται αλώβητο και προσοδοφόρο το σύστημα της διαπλοκής. Η αλήθεια είναι πάντα απλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: