Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Μία άνοιξη γεμάτη κοράλλια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

koraliaΣε μια βουτιά στα υπέροχα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, μας προσκαλεί από την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 το Ίδρυμα Ευγενίδου με αφορμή τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας. Την ευκαιρία δίνουν, μία νέα ταινία θόλου ("Κοράλλια και Ύφαλοι"), που ξεκινά να προβάλλεται στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και βέβαια μια ειδική θεματική έκθεση ("Κοράλλια και Κοχύλια") που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος.
Οι Κοραλλιογενείς Ύφαλοι, αποτελούν τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στη θάλασσα, ένα ιδανικό περιβάλλον για αναρίθμητες μορφές ζωής. Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρουσιάζεται στην ταινία θόλου "Κοράλλια και Ύφαλοι", που φέρει την υπογραφή της Mac Gillivray Freeman Films, περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1500 είδη ψαριών, 4000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια κ.α., βρίσκονται σε μία φυσική εκπληκτική αλλά ευαίσθητη, βιολογική ισορροπία.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν, μαζί με γνωστούς επιστήμονες, σε υφάλους που coral3ελάχιστες κάμερες έχουν φιλμογραφήσει και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τους λόγους που ακόμη και αυτά τα πιο "αθώα" μέρη του πλανήτη μας κινδυνεύουν ή έχουν ήδη αρχίσει να κινδυνεύουν με καταστροφή. Γιατί η θεαματική ταινία "Κοράλλια και Ύφαλοι" επιθυμεί να προβάλλει τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Γης , θυμίζοντας σε όλους μας ότι: "Δεν κληρονομούμε τον πλανήτη από τους γονείς μας... Αντίθετα τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες της ταινίας οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Μαρκάτης, Ηρώ Λούπη, Γιάννης Στεφόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος και Ίριδα Μάρα ενώ η σκηνοθεσία μεταγλώττισης έγινε από τον Αργύρη Παυλίδη.

Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνουν στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου την ειδική θεματική έκθεση "Κοράλλια και Κοχύλια", αφιερωμένη στον υποθαλάσσιο πλούτο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κοράλλια απ' όλες τις θάλασσες του κόσμου όπως και απολιθωμένα κοράλλια που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ελληνικό χώρο από τον παλαιοζωικό αιώνα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Έμφαση δίδεται στα κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες αλλά και στο μεγαλύτερο απ' όλα, την Tridacna gigas (Αυστραλία) που με τη συμμετρία,
τις πτυχές, τις ραβδώσεις τους, αναδεικνύουν το Κοχύλι ως τέλειο αρχιτεκτόνημα. Αυτή η κατασκευαστική του τελειότητα ενέπνευσε τον
άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Τρίτη 10:00-13:00, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: