Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Οδοντιατρικός τουρισμός» προς Βουλγαρία


Οι χαμηλές τιμές σπρώχνουν πολλούς σε γειτονικές πόλεις για μασέλες, λευκάνσεις, σφραγίσματα και εξαγωγές

Δεν είναι μόνο φαινόμενο των δικών μας συνόρων, αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές και διαφορετικό φορολογικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Για παράδειγμα 35.000 Βρετανοί αναζητούν κάθε χρόνο στα ταξίδια τους φθηνότερες υπηρεσίες στο εξωτερικό για να φτιάξουν τα δόντια τους, ενώ 60.000 αναζητούν από το διαδίκτυο φθηνότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες συνδυάζοντας τουρισμό με περιποίηση των οδοντοστοιχιών τους.

Στην Τιχουάνα, πόλη των συνόρων με τις ΗΠΑ στο Μεξικό πολλοί είναι αυτοί που πάνε για φθηνά ψώνια, φθηνή διασκέδαση και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στα σύνορα με την Βουλγαρία όπου μέρες διακοπών με οδοντιατρικές εργασίες συνδυάζουν πολίτες από το εξωτερικό, κυρίως από την Ελλάδα, σε θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας, λόγω των χαμηλότερων τιμών, που πληρώνουν για τις οδοντιατρικές θεραπείες.

Οι οδοντίατροι - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Οδοντικού Τουρισμού της Βουλγαρίας - στις πόλεις Βάρνα, Σαντάνσκι και Πέτριτς αναφέρουν μαζική εισροή Ελλήνων πολιτών, που προτιμούν να μεταβούν στη Βουλγαρία για οδοντιατρική θεραπεία, διότι η ποιότητα των υπηρεσιών είναι εξίσου καλή με των Ελλήνων οδοντιάτρων και οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Βέντισλαβ Στόεφ, ο λεγόμενος "οδοντικός τουρισμός" παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι Έλληνες και οι Βρετανοί που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οδοντιατρικές εργασίες στις χώρες τους, "καταφεύγουν" σε Βούλγαρους οδοντίατρους.

Ένα σημαντικό μερίδιο όσων επιλέξουν το εξωτερικό για οδοντιατρική θεραπεία κατέχει η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον κ. Στόεφ.
"Η παγκόσμια οικονομική κρίση αύξησε τη ζήτηση για χαμηλότερες τιμές, τις οποίες οι οδοντίατροι στην ανατολική Ευρώπη και τη Βουλγαρία προσφέρουν" ανέφερε ο κ. Στόεφ.
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει νέες ευκαιρίες στη Βουλγαρία για την ανάπτυξη του "οδοντικού τουρισμού", ο οποίος "μετρά" 20 χρόνια ιστορίας στη χώρα.

Μάλιστα οι γιατροί της Βουλγαρίας έχουν ιστοσελίδα στα ελληνικά αναρτημένη στο διαδίκτυο με πληροφορίες και τιμοκαταλόγους, λέγοντας στον αρχικό χαιρετισμό τους «Όταν αποφασίσετε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας γρήγορα και φθηνά, επιλέξτε θεραπευτική υπηρεσία στην Βουλγαρία!

Με το χαμόγελο μπορείτε να προσελκύσετε τους ανθρώπους κοντά σας ανακαλύπτοντας την ομορφιά και την υγεία σας. Μπορείτε να χαμογελάτε αν δεν είστε σίγουροι στην ελκυστικότητα του χαμόγελού σας; Εδώ, στην Βουλγαρία, θα σας προσφέρουμε τις λεπτότερες και ανώδυνες μεθόδους, που εφαρμόζονται σήμερα στην οδοντιατρική. Οι σύγχρονες οδοντιατρικές αισθητικές διαδικασίες μπορούν να αλλάξουν εξολοκλήρου την όψη των δοντιών σας. Εκμεταλλευτείτε τις υπηρεσίες της σύγχρονης οδοντική προσθετική εμφυτευμάτων, επειδή στην Βουλγαρία είναι ποιοτικές, ανώδυνες και προσιτές.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: θεραπεία δοντιών με μια, δύο ή τρεις ρίζες, μεταλλοκεραμικά/ κεραμικά εμφυτεύματα, φωτο-πολύμερη έμφραξη (σφράγισμα), όψεις πορσελάνης/ ρητίνης.

Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες των Βουλγάρων οδοντίατρων, οι οποίοι δουλεύουν με σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνικές στην οδοντοπροσθετική: για τοποθέτηση στεφάνων στα μπροστινά δόντια, για σφράγισμα πορσελάνης, για τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας, για τοποθέτηση ελαστικής οδοντοστοιχίας (Valplast), για τοποθέτηση μερικής οδοντοστοιχίας (στεφάνης εξ ολοκλήρου χυτή), για λεύκανση δοντιών με λέιζερ, για καθαρισμό δοντιών, για εξαγωγή δοντιών».


Τελευταία μόδα αρχίζει να γίνεται και στη Γερμανία ο...οδοντιατρικός τουρισμός. Ολοένα και περισσότεροι συνδυάζουν τελευταία τις διακοπές τους σε γειτονικές χώρες με την επίσκεψη σε οδοντίατρο για να φτιάξουν τα δόντια τους. Το μεγαλύτερο μέρος επιλέγει την Τσεχία και την Πολωνία, όπου η οδοντοπροσθετική για παράδειγμα είναι έως και κατά 50 % φθηνότερη από ό,τι στη Γερμανία.

Κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί οδοντίατρο σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος των εξόδων, καταβάλλοντας συνήθως τα αντίστοιχα ποσά που προβλέπονται για την ίδια υπηρεσία στη χώρα διαμονής. Για τους Γερμανούς η Πολωνία είναι έτσι ιδιαίτερα προσιτή αφού μπορούν να εξοικονομήσουν έως και το 70 % των εξόδων.

Ένας νόμος που πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνει ευκολότερη για τους Άγγλους ασθενείς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της εύρεσης ενός οδοντιάτρου του NHS (ΕΣΥ) και να ψάξουν για οδοντιατρική περίθαλψη εκτός συνόρων.

Οι Έλληνες οδοντίατροι που πλήττονται, μιλούν για χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ ο οδοντιατρικός σύλλογός τους τονίζει ότι «τα χαμένα ραντεβού των Ελλήνων ασθενών, που πηγαίνουν στη Βουλγαρία και στα Σκόπια για τις θεραπείες τους, φαίνεται πως «αναπληρώνουν» τα οδοντιατρικά τουριστικά ταξίδια που οργανώνονται από εταιρίες για φτηνή οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού και κυρίως τις ΗΠΑ.

Εκμεταλλευόμενος αυτό το γεγονός οδοντίατρος από την Χαλκίδα, πέρσι εκτέλεσε σημαντικές οδοντιατρικές εργασίες σε 20 ξένους πελάτες του - 4 Άγγλους, 13 Ιταλούς, ένα Σουηδό, ένα Γερμανό και έναν Αμερικανό από το Σικάγο! Όλοι σχεδόν ήρθαν το καλοκαίρι, έμειναν αρκετές εβδομάδες, σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής που ήταν φθηνό και έκαναν και την οδοντιατρική τους περιποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργασίες περιλαμβάνουν εμφυτεύματα - δηλαδή οι τουρίστες δεν έρχονται για ένα απλό σφράγισμα, αλλά για σύνθετες εργασίες καταβάλλοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Όσο για το κόστος και τις τιμές, ο οδοντίατρος κ. Στάμου επαναλαμβάνει τη μαρτυρία Ιταλίδας πελάτισσάς του, που πλήρωσε το 60% όσων θα πλήρωνε στη Φλωρεντία. Και σε αυτό το 60% περιλαμβάνονται η διαμονή στην Εύβοια και τα αεροπορικά εισιτήρια της ίδιας και του γιου της που τη συνόδεψε στην Ελλάδα!

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές οργανωμένες ιστοσελίδες, που απευθύνονται, κυρίως, σε Βρετανούς, οι οποίες διευκολύνουν τους επισκέπτες τους στην επιλογή του κατάλληλου οδοντίατρου αλλά και… της χώρας που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους - έστω και με πονόδοντο!
xronos

ΤΟ ΚΛΥΣΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΔΑΝΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: