Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οι ήρωες του οχυρού της Νυμφαίας ζωντάνεψαν στη μνήμη των Κομοτηναίων

ΛΙΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ
Συγκίνηση όταν αναγνώστηκαν τα ονόματα των 7 πεσόντων, που δηλώθηκαν ως «απόντες γιατί έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη»
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, παρέστη ο διοικητής Δ’ ΣΣ, φορείς και απλοί πολίτες


Η ηρωϊκή μάχη που έδωσαν μια χούφτα άντρες για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη ζωντάνεψε και φέτος στο οχυρό της Νυμφαίας με μία λιτή, αλλά ουσιαστική τελετή, παρουσία, όμως για πρώτη φορά τόσο λίγου κόσμου.

Το πρωί της Κυριακής το οχυρό άνοιξε τις πύλες σε επισήμους και απλούς πολίτες, που θέλησαν να τιμήσουν τους αγωνιστές που έπεσαν για την πατρίδα τους. Περίπου στις 11 το πρωί και αφού προσήλθαν οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, εκπρόσωποι του κυβερνητικού εκπροσώπου και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., ο διοικητής του Δ΄ΣΣ Δημήτριος Αγγελούδης, μέλη συλλόγων ειδικών δυνάμεων, απόστρατων αξιωματικών και αστυνομικών, ξεκίνησε η επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών της μάχης του οχυρού Νυμφαίας που είναι οι

δεκανέας Κορώνης Γεώργιος του Δηµητρίου, από την Καρδίτσα,

Στρατιώτης Κιουλµπαξιώτης Εµµανουήλ του Κων/νου, από τον Σκόπελο Μυτιλήνης,

στρατιώτης Μαλλιαράκης Ιωάννης του Γεωργίου, από τις Αρχάναι Τεµένους Ηρακλείου,

στρατιώτης Τσικνάκης Γεώργιος του Θεοδώρου, από την Κουµάσα Μονοφασίου Ηρακλείου,

στρατιώτης Μπάφας Γεώργιος του Ιωάννου, από το Βαθύπεδον Ιωαννίνων,

στρατιώτης Πατίρης Ευστρατιος του Νικολάου, από την Πλωµάρι Λέσβου και

στρατιώτης Καραγεωργίου Γεώργιος του Ιγνατίου, από το Σκαλοχώρι Μηθύµνης Λέσβου.


Την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Νυμφαίας διαδέχτηκε η εξιστόρηση της μάχης του οχυρού από τον αντισυνταγματάρχη Αθανάσιο Τσίρη, μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ηρωισμού που επέδειξαν οι στρατιώτες εκείνης της μάχης απέναντι στον γερμανικό στρατό.

Είναι γνωστό από την ιστορία ότι για την κατάληψη της ελληνικής Θράκης, οι Γερμανοί διέθεσαν το ΧΧΧ Σώμα Στρατού και ειδικά για την Νυμφαία και την Κομοτηνή την 50η Γερμανική Μεραρχία. Οι γερμανικές δυνάμεις ήταν πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα. Τις γερμανικές δυνάμεις στην Βουλγαρία, υποστήριζαν επίσης και 1.000 αεροσκάφη παντός τύπου. Στην Νυμφαία, αντιμέτωποι με την 50η μεραρχία και τον βουλγαρικό στρατό που ακολουθούσε, ήταν μόνο δύο λόχοι προκαλύψεως και η φρουρά του οχυρού, 14 αξιωματικοί και 364 Οπλίτες. Οι δυνάμεις αυτές δεν περίμεναν καμιά βοήθεια.

Την 05.00 της 6ης Απριλίου 1941, οι Γερμανοί αρχίσουν την επίθεση. Από την αναμέτρηση των δυνάμεων που διήρκησε δύο σχεδόν μέρες οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερμανών νεκροί 200, τραυματίες 1.500. Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Αλέξανδρος Αναγνωστός θεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού.

Τα μεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το οχυρό παραδόθηκε. Το πρωινό της 8ης Απριλίου, η ελληνική σημαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυμάτιζε ακόμη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του οχυρού και του έλεγε, «Το γερμανικό έθνος δι’ εμού, συγχαίρει του ήρωας υπερασπιστές του οχυρού τούτου, οι οποίοι επισκίασαν την δόξα του Λεωνίδου και του Θεμιστοκλέους.

Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού. Χθες το βράδυ το ραδιόφωνο του Βερολίνου και του Λονδίνου έψαλλαν ύμνους για σας.'' Τότε ο διοικητής απάντησε υπερήφανα, «ουδέν πράξαμε, στρατηγέ, παρά μόνο το καθήκον μας, ως υπερασπιστές του πατρίου εδάφους».

Είναι βαριά η κληρονομιά για εμάς είναι γι’ αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και να μιμηθούμε το παράδειγμα αυτών των ηρώων, σημείωσε ο διοικητής του Δ’ ΣΣ Δημήτριος Αγγελούδης που τίμησε με την παρουσία του την επέτειο της μάχης των οχυρών εκεί, όπου όπως είπε, «ηρωικοί αγωνιστές του οχυρού της Νυμφαίας έμειναν πιστοί στον όρκο τους και υπερασπίστηκαν την ελευθερία μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος τους.
Είναι ημέρα βαριάς κληρονομιάς για τον σύγχρονο στρατό μας ο οποίος είναι εξοπλισμένος με ότι πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα και υπάρχει για να υπερασπιστεί την ελευθερία μας και να μιμηθεί το παράδειγμα τους». Ο κ. Αγγελούδης μαζί με επισήμους και πολίτες ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο του οχυρού της Νυμφαίας που βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή και λειτουργεί σαν στρατιωτικό μουσείο τα τελευταία χρόνια. Οι εκδηλώσεις στο οχυρό ολοκληρώθηκαν με δημοτικούς χορούς στο χώρο του Φυλακίου.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: