Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Υεμένη: 13χρονη νύφη νεκρή στο δουλεμπόριο ψυχών


yemengilrl09

Την κινητοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη προκαλεί η είδηση ότι ένα 13χρονο κορίτσι από την Υεμένη πέθανε, τρεις ημέρες αφότου παντρεύτηκε έναν άνδρα που είχε τα διπλά της χρόνια, λόγω εσωτερικής αιμορραγίας στα γεννητικά όργανα.

Την αποτρόπαια πράξη κατήγγειλαν την Παρασκευή (09/04) η UNICEF και μια τοπική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τραγική ιστορία του κοριτσιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι συζητήσεις προκειμένου να τεθεί ένα όριο στη νόμιμη ηλικία γάμου των γυναικών στην Υεμένη. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπολογίζουν ότι ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 του χρόνια.

Η 13χρονη Ελχαμ Μάχντι Σόι πέθανε στις αρχές του μήνα.

"Η Έλχαμ είναι μάρτυρας της κακοποίησης των παιδιών στην Υεμένη και σαφές παράδειγμα του τι δικαιολογείται από την έλλειψη ορίων για τη (νόμιμη) ηλικία γάμου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Αραβικό Φόρουμ Αδελφών (SAF)

Τον Μάρτιο είχαν εκδοθεί τα "απομνημονεύματα" μιας 9χρονης "νύφης", της Νουτζόντ Αλι, η ιστορία της οποίας είχε γίνει γνωστή μέσα από μια υεμενίτικη εφημερίδα. Η κοπέλα αφηγήθηκε σε ένα Γάλλο δημοσιογράφο πως όταν ήταν 9 ετών υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άνδρα που είχε τα τριπλά της χρόνια και ο οποίος τη βίαζε και την έδερνε. Η Νουτζόντ έγραψε ιστορία στην Υεμένη αφού κατάφερε, πριν από δύο χρόνια, να πάρει διαζύγιο.

Ο άντρας της 13χρονης κρατείται από τις τοπικές αρχές. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης είχε έρθει σε συμφωνία με τον αδελφό της 13χρονης να παντρευτεί ο ένας την αδελφή του άλλου προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν ακριβό τίμημα για νύφες, σε τρίτους.

Στην Υεμένη η φτώχια απειλεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και πολλές οικογένειες ασπάζονται την παράδοση και πουλούν τις κόρες τους για νύφες έναντι εκατοντάδων δολαρίων. Σύμφωνα πάντα με την αναχρονιστική και κατακριτέα τοπική παράδοση μια ανήλικη νύφη, μπορεί να γίνει υπάκουη, να κάνει πολλά παιδιά, ενω δεν σκανδαλίζεται εύκολα για να απατήσει τον σύζυγο της.

Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών της Υεμένης παντρεύονται πριν την ηλικία των 15, σύμφωνα με μια έκθεση του προηγούμενου έτους από το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2009 μετά από αντιδράσεις ψηφίστηκε ένας νόμος που όριζε ως ελάχιστη ηλικία γάμου αυτή των 17 ετών. Όμως μετά από αντιδράσεις ισλαμιστών δεν ίσχυσε ποτέ και αναμένεται να τεθεί και πάλι προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: